Globus

Stoltenberg: NATO će i dalje biti garant stabilnosti na Balkanu

13/03/2017

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će NATO ostati posvećen očuvanju mira na Balkanu. Stoltenberg je u svom govoru u Bruxellesu, predstavljajući godišnji izvještaj NATO-a za 2016. godinu, rekao da ,,Alijansa ostaje posvećena sigurnosti u regiji zapadnog Balkana”, i dodao da će NATO nastaviti svoju politiku otvorenih vrata, izvještava Makedonska informativna agencija (MIA).

– Članstvo Crne Gore u NATO-u će poboljšati sigurnost zapadnog Balkana koji je od ključne važnosti za Alijansu. Poziv Crnoj Gori je jasan znak da vrata NATO-a ostaju otvorena za one zemlje koje žele da se pridruže i koje ispunjavaju kriterije za članstvo.

Nastavljamo posao s drugim zemljama koje teže da se pridruže Alijansi a to su Bosna i Hercegovina, Gruzija i bivša Jugoslovenska Republika Makedonija – da im pomognemo u pripremi za članstvo u NATO-u – rekao je Stoltenberg, koristeći privremeni međunarodni referentni termin za Makedoniju umjesto Republika Makedonija.

Dopisnik Makedonske informativne agencije (MIA) iz Bruxellesa izvještava da je Stoltenberg predstavio poprilično sumornu sliku NATO-a, koji se trenutno suočava sa nekim od najvećih izazova koje je Alijansa iskusila od osnivanja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.