Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Stoltenberg: NATO će odgovoriti u slučaju cyber napada Rusije

17/09/2018

Sjevernoatlantski svez (NATO) može da iskoristi Član 5 Povelje u slučaju ruskog cybernapada, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Odgovarajući na pitanje da li bi u slučaju cyberr napada Rusije na NATO mogao da bude primijenjen Član 5, Stoltenberg je objasnio: “Ne automatski. To zavisi od karaktera cyber napada”.

– Međutim, važno je da smo jasno rekli da namjeravamo da iskoristimo Član 5 ako bude bilo potrebno i da jačamo svoju cyber sigurnost – dodao je on.

Generalni sekretar je naglasio da NATO nikad neće tačno saopćiti uslove pri kojima će iskoristiti Član 5.

– Smatram da ne treba da dajemo tu prednost nijednom potencijalnom protivniku – naveo je on.

Stoltenberg je dodao da tokom misija i operacija NATO-a mogu da se koriste cyber sredstva, ali samo u skladu s međunarodnim pravom.

– Ona su, na primjer, bila korištena protiv ISIL-a – izjavio je Stoltenberg.

Član 5 povelje NATO-a između ostalog predviđa da se napad na jednu državu, članicu NATO-a, smatra napadom na cijelu Alijansu, prenosi Sputnik.

Zapadni političari redovno optužuju ruske hakere za miješanje u izborne procese. Rusija je u više navrata negirala optužbe, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao ih je “apsolutno neosnovanim”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.