Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vanredni sastanak

Stoltenberg: NATO podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine

Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da su posljednja dešavanja na relaciji Rusija-Ukrajina krajnje ozbiljna

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da savez NATO podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, pozivajući Rusiju da odmah oslobodi ukrajinske brodove i vojnike, javlja Anadolu Agency (AA).

“NATO sa svim svojim članicama podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Pozivamo Rusiju da što prije oslobodi ukrajinske brodove i vojnike”, rekao je Stoltenberg novinarima nakon vanrednog sastanka s Komisijom NATO-Ukrajina održanog u Briselu.

Dodao je da su posljednja dešavanja na relaciji Rusija-Ukrajina krajnje ozbiljna.

“Ne postoji legitimno objašnjenje za upotrebu vojne sile protiv ukrajinskih brodova”, kazao je Stoltenberg.

Jučer je ruska obalna straža otvorila vatru na tri broda ukrajinske mornarice u Azovskom moru. Ukrajinska mornarica saopćila je da su u ruskom napadu na tri ukrajinska broda kod Krima povrijeđena najmanje dva člana posade i oštećena dva broda. Navodi se i da je ruska obalna straža zaplijenila ukrajinske brodove.

S druge strane, Ruska mornarica je potvrdila vijest o napadu i saopćila da je do njega došlo nakon što su ukrajinski brodovi odbijali da se zaustave na granici.

Zbog incidenta je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija danas sazvalo vanrednu sjednicu.