Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stoltenberg: Ne želimo novi Hladni rat

Stoltenberg varsava

Ne želimo novi Hladni rat. Hladni rat je ostao iza nas. U potrazi smo za razumnim i konstruktivnim dijalogom sa Rusijom, izjavio je danas u Varšavi generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, pred početak Samita NATO-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Stoltenberg je, prije samog početka Samita NATO-a u Varšavi, koji okuplja najviše zvaničnike 28 zemlja članica NATO-a kao i predstavnici zemalja partnera, izjavio kako će tokom samita biti govora u budućnosti saveza u okviru zajedničkih vrijednosti.

Kazao je kako će na samitu biti donesen odluke za jačanje zajedničke odbrane, te da će u Estoniju, Latviju, Litvaniju i Poljsku biti postavljene multinacionalne snage NATO-a. Prema njegovim riječima, ove snage će djelovati privremeno i po principu rotacije.

Stoltenberg je podvukao kako su poduzete mjere NATO-a u cilju odbrane, te dodao:

“Ne želimo novi Hladni rat. Hladni rat je ostao iza nas. U potrazi smo za razumnim i konstruktivnim dijalogom sa Rusijom”.

Kazao je kako je Rusija najveći susjed NATO-a, zbog čega je važno i potrebno uspostavljanje dijaloga, te je ukazao na važnost uspostavljanja stabilnosti i izvan granica NATO-a.
Govoreći o borbi protiv terorističke organizacije ISIS, Stoltenberg je kazao kako će biti donesena odluka da se informacije prikupljene putem NATO AWACS-a podijele sa međunarodnom koalicijom protiv ISIS-a.

“Počet ćemo sa edukacijom vojske u Iraku. Nastavit ćemo pružati podršku Jordanu i Tunisu. Spremni smo također pomoći i Libiji”, rekao je Stoltenberg, dodavši kako će NATO pomoći Ukrajini, Gruziji i Moldaviji kada su u pitanju vanjski pritisci.

Osvrnuvši se i na izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, Stoltenberg je poručio, “Brexitom će odnosi Velike Britanije i EU-a biti značajno promijenjeni, no Brexit neće utjecati na važnu ulogu ove zemlje u NATO-u”.