Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Stoltenberg: Neće biti novog nuklearnog oružja u Evropi

24/10/2018

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg izjavio je danas da ne očekuje da će članice ove organizacije razmjestiti dodatno nuklearno oružje u Evropi kao odgovor na navodno rusko kršenje sporazuma o kontroli naoružanja.

“Ne očekujem da će evropski saveznici razmjestiti dodatno nuklearno oružje kao odgovor”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

On je izjavio da SAD potpuno poštuju sporazum o kontroli naoružanja iz osamdesetih, ali da taj dokument ne može biti efikasan ukoliko Rusija nastavi da ga krši.

“Svi saveznici se slažu da SAD potpuno poštuju sporazum. Problem je ponašanje Rusije”, izjavio je Stoltenberg.

On je dodao da se nada da će SAD i Rusija moći da produže Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja /START/ poslije 2021. godine.

Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je ranije da će se Amerika povući iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa. Rusija je upozorila da će uzvratiti usvajanjem mjera među kojima su i vojni potezi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.