Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg odbacio tvrdnje Rusije da se Ukrajina sprema upotrijebiti “prljavu bombu”

jens stoltenberg fena

“Ovo je apsurdno. Saveznici odbacuju ovu očigledno lažnu optužbu”, rekao je Stoltenberg novinarima u sjedištu NATO-a u Briselu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je u srijedu tvrdnje Rusije da se Ukrajina možda sprema da upotrijebi radiološku “prljavu bombu”.

– Ovo je apsurdno. Saveznici odbacuju ovu očigledno lažnu optužbu, a Rusija ne smije koristiti lažne izgovore za daljnju eskalaciju rata – rekao je Stoltenberg novinarima u sjedištu NATO-a u Briselu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovio je tu tvrdnju u srijedu, rekavši: “Znamo za planove za korištenje takozvane prljave bombe za provokacije”, podsjeća AP.

Izjave Moskve o navodnoj “prljavoj bombi” uslijedile su nakon prošlomjesečnog Putinovog upozorenja o njegovoj spremnosti da iskoristi “sva raspoloživa sredstva” da odbrani napade na teritoriju Rusije.

Stoltenberg iz NATO-a je podvukao da vojna organizacija od 30 nacija “neće biti zastrašena niti odvraćana od podrške pravu Ukrajine na samoodbranu onoliko dugo koliko je potrebno”.