generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg odbacio zahtjeve Rusije i Kine za zaustavljanje proširenja NATO-a

NATO razmatra raspoređivanje dodatnih vojnika na jugoistočnom krilu saveza

Šef NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je u ponedjeljak zahtjeve Rusije i Kine za zaustavljanje procesa proširenja Alijanse, javlja Anadolu Agency (AA).

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom, Stoltenberg je zajedničku izjavu Rusije i Kine nazvao “pokušajem da se suverenim nacijama uskrati pravo na vlastite izbore”.

Stoltenbergove su primjedbe uslijedile nakon što se Kina prvi put pridružila Rusiji u protivljenju “daljnjem proširenju NATO-a”.

Naglasio je da prema međunarodnom pravu svaka zemlja ima pravo “biti dio saveza ili ne”, dodajući da je NATO-ova “politika otvorenih vrata istorijski uspjeh”.

Stoltenberg je objasnio da je s poljskim predsjednikom razgovarao o nagomilavanju ruske vojske u i oko Ukrajine.

Stoltenberg je rekao da NATO očekuje da će 30.000 ruskih vojnika biti raspoređeno u Bjelorusiji, uz 100.000 vojnika koji su se okupili u Ukrajini i oko nje.

Dodao je da je Rusija odgodila svoju godišnju vježbu nuklearnih snaga, upozorivši da “NATO mora ostati na oprezu i spreman” budući da je Rusija već ranije koristila “vojne vježbe kao pokriće za agresivne akcije”.

Zahvalio je SAD-u i drugim saveznicima u NATO-a što su pojačali svoju prisutnost na istočnom krilu i rekao da vojni savez razmatra raspoređivanje dodatnih vojnika na jugoistočnom dijelu svoje teritorije.

Naglasio je da je NATO spreman voditi dijalog s Rusijom s ciljem pronalaska političkog rješenja sukoba.

NATO je počeo povećavati svoju prisutnost u istočnoj Evropi nakon ilegalne ruske aneksije Krima 2014. godine.

SAD objavile su prošle sedmice da će premjestiti 3.000 vojnika u Njemačku, Poljsku i Rumuniju. Danska, Španija i Holandija nedavno su odlučile poslati više vazdušnih i pomorskih snaga u regije Baltika i Crnog mora.