Globus

Stoltenberg: Odnosi evropskih članica NATO-a i SAD-a “čvrsti kao stijena”

31/03/2017

Čelnik NATO-a u petak je opisao odnose između evropskih članica i Sjedinjenih Država kao “čvrste kao stijena” uoči sastanka ministara vanjskih poslova alijanse posvećenom diobi troškova.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg predsjedava ministarskim razgovorima na kojima će biti razmotreni načini da se Washington nastavi obavezivati prema alijansi, koju je američki predsjednik Donald Trump svojevremeno kritikovao kao “zastarjelu”.

Stoltenberg je izjavio da će ministri, među kojima je i američki državni sekretar Rex Tillerson, raspravljati o “poštenoj diobi troškova koja će osnažiti transatlantske veze” i intenzivirati napore NATO-a na “uvođenju stabilnosti i borbi protiv terorizma”.

Washhington je pod Trumpom pojačao pritisak na Evropljane da plaćaju više za vlastitu odbranu.

Trumpov ulazak u Bijelu kuću ujedinio je evropske NATO članice, iako je litvanski šef diplomatije Linas Linkevicius izjavio po dolasku na razgovore kako “nema nikakve sumnje oko obavezivanja Sjedinjenih Država prema NATO-u”.

Samo četiri evropske članice NATO-a ,Estonija, Grčka, Poljska i Britanija , ispunjavaju zahtjev alijanse o ulaganju dva posto BDP-a u odbranu.

Za najveću evropsku ekonomiju, Njemačku, ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izjavio je da to čak nije ni poželjno.

– Dva posto BDP-a znači vojne troškove od 70 milijardi eura. Ne znam nijednog njemačkog političara koji bi rekao da je to dostižno ili čak i poželjno – kazao je.

Tillerson je, na svom prvom sastanku u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, poručio saveznicima da će Sjedinjene Države poštovati ranije sporazume i osigurati da alijansa ima kapaciteta da se brani, između ostalog i od ruske agresije.

Također je insistirao kod saveznika da ispune cilj vojne potrošnje vrijedne dva posto BDP-a, tražeći od svake zemlje da ili ima plan ili da ispuni obaveze prema alijansi do majskog samita čelnika NATO-a, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.