Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stoltenberg: Ovo nije borba Zapada protiv muslimana

image

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Srbiji, upitan da li je Francuska nakon terorističkih napada tražila pomoć ili aktiviranje člana 5 NATO saveza, rekao je da nije bilo zahteva da se aktivira član 5 te da je taj član samo jednom bio aktiviran, posle pogibije nekoliko hiljada ljudi u Americi, 11. septembra, a da posle terorističkih napada u Londonu i Madridu, gde je isto bilo mnogo žrtava, nije bio aktiviran.

“Postoji mnogo načina na koji NATO može podržati zemlju saveznicu i naravno sve zemlje u okviru NATO-a su u punoj solidarnosti sa Francuskom i nekoliko njih je ponudilo pomoć Francuskoj u njenoj borbi. Naš najveći saveznik SAD je vodeća nacija u međunarodnoj koaliciji koja se bori protiv ISIL-a i svi doprinosimo koaliciji u borbi protiv ISIL”, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da NATO igra svoju ulogu, pomaže Francuskoj, deli obaveštajne podatke, informacije i nastaviće to da rade, ali i da igraju i veliku ulogu kada se radi o stabilizaciji zemalja u kojima vide puno nasilja i nereda, koja lako mogu da se preliju na ulice, što je razlog njihovog prisustva u Afganistanu.

“To je bila najveća borbena operacija u našoj istoriji, sa ciljem da se borimo protiv terorizma i da sprečimo da Afganistan postane sigurno utočište za međunarodne teroriste. Upravo zbog toga mi radimo izgradnju kapaciteta za odbranu u Iraku i Jordanu, da bi oni mogli bolje da se brane, da stabilizuju svoje zemlje i ceo region”, rekao je Stoltenberg.

On je naveo da NATO upravo zato sarađuje s Tunisom i drugim zemljama Severne Afrike, jer veruju da na duže staze jedini način da se stabilizuju regioni i da se bori “protiv korenskih uzroka terorizma jeste da se omogući tim zemljama da se bore protiv terorizma”.

“Moramo imati na umu da ovo nije borba Zapada protiv muslimanskog sveta. Muslimani su sami u prvoj liniji borbe protiv terorizma i vrlo često prve žrtve terorizma i upravo zato moramo da ih podržavamo u borbi protiv kriminala, terorista, ekstremista”, istakao je Stoltenberg.

U članu 5 NATO saveza kaže se da potpisnice smatraju da se oružani napad na jednu ili više njih, u Evropi ili Severnoj Americi, treba smatrati napadom na sve njih i zato se slažu da će u slučaju takvog oružanog napada, svaka od njih, pomoći potpisnici ili potpisnicama koje su napadnute, preduzimajući korake koji se smatraju potrebnima, uključujući i upotrebu oružane sile.