Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

historijski korak

Stoltenberg potvrdio veliki preokret: Turska pušta Švedsku u NATO

Foto: Jens Stoltenberg/Twitter

Stoltenberg je na Twitteru objavio i sliku s Erdoganom i švedskim premijerom

Turski predsjednik Erdogan pristao je podržati ulazak Švedske u NATO, rekao je šef saveza Jens Stoltenberg. Dogovoreno je to na sastanku šefa NATO-a s turskim predsjednikom i švedskim premijerom u Vilniusu, uoči samita saveza koji počinje sutra.

Dodao je da se pokreće protokol za pristupanje i da je Turska potvrdila da će ratificirati ulazak Švedske u Sjevernoatlantski savez.

“Ovo je historijski korak koji sve NATO saveznike čini jačim i sigurnijim”, poručio je još Stoltenberg.

Stoltenberg je na Twitteru objavio i sliku s Erdoganom i švedskim premijerom.

Erdogan danas uslovljavao ulazak Švedske u NATO

Ovo je svojevrsni preokret jer je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan još danas govorio da bi Europska unija trebala otvoriti put pristupanju Turske u EU prije nego turski parlament odobri pristupanje Švedske u NATO.

Tursko pristupanje EU zamrznuto je godinama. Pristupni pregovori počeli su 2005. kada je Erdogan prvi put bio premijer. Odnosi između Ankare i država članica EU pokvarili su se prije nekoliko godina, osobito nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj 2016., ali od tada su se prilično popravili. EU ovisi o pomoći Ankare u prvom redu u pogledu migracija.

Erdogan je, dakle, ranije danas povezao turski pristanak za pristupanje Švedske u NATO s ulaskom Turske u EU.

“Pozivam odavde one zemlje zbog kojih Turska čeka na vratima Europske unije više od 50 godina”, rekao je Erdogan, govoreći uoči polaska na summit NATO-a u Vilniusu.

“Kao prvo, otvorite put Turskoj u Europskoj uniji i mi ćemo tada otvoriti put Švedskoj, kao što smo i Finskoj”, rekao je, dodajući da će taj poziv ponoviti na summitu. No Erdogan se očito u međuvremenu predomislio i u Vilniusu, prije službenog početka NATO summita, pristao na ulazak Švedske u savez.

Turska je ranije optuživala Švedsku da pruža utočište kurdskim militantima.