Globus

Generalni sekretar

Stoltenberg pozvao na okončanje podjela u NATO-u: Usmjeriti se ka Kini i Rusiji

14/06/2021

Stoltenberg je istaknuo da se čelnici NATO-a sastaju u ponedjeljak "u ključnom trenutku za naš savez, i danas ćemo otvoriti novo poglavlje u našim transatlantskim vezama"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da 30-člani vojni savez želi prevazići podjele iz Trumpove ere i usmjeriti se na sigurnosne izazove koje predstavljaju Rusija i Kina.

Stoltenberg je istaknuo da se čelnici NATO-a sastaju u ponedjeljak “u ključnom trenutku za naš savez, i danas ćemo otvoriti novo poglavlje u našim transatlantskim vezama”.

Njegova izjava u Bruxellesu uslijedila prije nego što će predsjedavati prvim samitom NATO-a na kome sudjeluje američki predsjednik Joe Biden.

NATO je bio razdiran podjelama četiri godine u eri bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Brojni saveznici nadaju se da će osigurati Bidenovo uvjeravanje da će ih Sjedinjene Države stajati uz njih u vrijeme podjela i sukoba.

Stoltenberg kaže da čelnici također žele potvrditi NATO-ov “dvostruki pristup” Rusiji, koji uključuje vojno odvraćanje, poput raspoređivanja savezničkih trupa u baltičke zemlje i Poljsku, te dijalog.

Nakon niza sastanaka u Bruxellesu, uključujući i one s čelnicima EU, Biden u srijedu putuje u Ženevu na razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Stoltenberg je umanjio nivo napetosti s Kinom, ali kaže da bi NATO trebao zauzeti čvršći pristup prema Pekingu.

– Ne ulazimo u novi hladni rat, i Kina nije naš protivnik, niti neprijatelj. Kao savez moramo se, međutim zajedno pozabaviti izazovima koje jačanje Kine predstavlja našoj sigurnosti – kazao je čelnik NATO-a, prenosi AP.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.