Generalni sekretar

Stoltenberg: Radar za Crnu Goru znak da se članice pomažu

stoltenberg

HADR je zemaljski radar za nadzor zračnoga prostora koji je prvi put postavljen u Njemačkoj prije više od trideset godin

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg istaknuo je kako je NATO-ovo ustupanje 3D radara tipa HADR (HR 3000) velikog dometa Crnoj Gori, znak da se države članice međusobno pomažu i da NATO pruža pomoć investiranjem u infrastrukturu u mnogim državama članicama.

Kako prenosi RTCG, riječ je o 3D radaru tipa HADR (HR 3000) velikog dometa, koji NATO ustupa Crnoj Gori, a čija je isporuka predviđena u sljedeće dije godine.

– Svrha NATO je solidarnost, da štitimo i branimo jedni druge i da pomažemo jedni drugima. Novi radar koji dajemo Crnoj Gori pokazuje da zaista pomažemo jedni drugima – rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare, uoči sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO koji će početi u srijedu u Bruxellesu.

HADR je zemaljski radar za nadzor zračnoga prostora koji je prvi put postavljen u Njemačkoj prije više od trideset godina. Predviđen je za upotrebu u nacionalnim mrežama zračne obrane, bilo da se popune praznine u postojećem sustavu, da se poveća sposobnost postojećega sistema ili da se zamjeni zastarjela oprema.

U Slučaju Crne Gore kao cilj se navodi da se osigura kompletna slika zračnoga prostora iznad te zemlje. Pokrivenost opsega je 500 kilometara, a raznovrsna kompjuterska kontrola omogućava radarsku pokrivenost na 30 000 metara nadmorske visine.

Slične taktičko-tehničke karakteristike ima radar AN/FPS-117 koji koristi Hrvatska i nešto stariji sustav AN /TPS-70 u Srbiji.