Globus

generalni sekretar

Stoltenberg: Rusija je invazijom na Ukrajinu napustila sporazum sa NATO paktom

15/06/2022

Stoltenberg je rekao da sporazum iz 1997. godine ne ograničava sposobnost NATO-a da poveća svoje prisustvo u istočnoj Evropi, prenosi BBC

Rusija je napustila Osnivački akt NATO-Rusija svojom invazijom na Ukrajinu, rekao je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Prema odredbama Osnivačkog akta, potpisanog u Parizu u maju 1997. godine, bio je sporazum “da zajedno izgradimo trajni i inkluzivni mir u euroatlantskom području”.

Stoltenberg je rekao da sporazum iz 1997. godine ne ograničava sposobnost NATO-a da poveća svoje prisustvo u istočnoj Evropi, prenosi BBC.

NATO savez naglašava da će braniti teritoriju svih svojih članica, dok se ruska invazija na Ukrajinu nastavlja već četvrti mjesec.

Osnivački akt NATO-Rusija iz 1997. godine bio je povijesni pokušaj okončanja Hladnog rata i zajedničkog otvaranja novog poglavlja saradnje. Dvadeset i pet godina kasnije sve to se čini neostvarivim.

“NATO i Rusija ne vide jedno drugo kao protivnike” – to je ključna rečenica Osnivačkog akta. Dvije strane tada su se obvezale da će poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, kao i da će se suzdržati od nasilja. Tada je osnovano i Vijeće NATO-Rusija, kako bi se izgradilo povjerenje i utvrdili zajednički ciljevi kada je riječ o naoružanju i borbi protiv terorizma.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.