Globus

Bavarska

Stop za nevakcinisane: U ovom dijelu Njemačke su od sada na snazi još strožije mjere

16/11/2021

Uticajni političar pozvao je vakcinisane građane da prime treću dozu pet mjeseci nakon posljednje vakcinacije, kao zakonsku obavezu za određene grupe uposlenika - u jednoj od najosjetljivijih rasprava u Njemačkoj upravo sada - i obavezno nošenje maski na više javnih mjesta

Njemačka južna savezna država Bavarska uvela je strože restrikcije protiv širenja koronavirusa dok su brojke zaraženih buknule u regiji.

Pet bavarskih oblasti u utorak je registrovalo stope zaraze više od 1.000 na 100.000 ljudi tokom proteklih sedam dana. Jedna oblast, Saechsische Schweiz-Osterzgebirge, ima stopu incidence od 1362,4 što je više od četiri puta u odnosu na nacionalni prosjek.

Pravila koja su sada na snazi u Bavarskoj uključuju ograničenje pristupa restoranima i hotelima samo na one koje su potpuno vakcinisani ili su se oporavili od Covid-19 ( 2G pravilo). Takvi objekti bit će zatvoreni za ljude koji nisu potpuno vakcinisani čak i u slučaju da imaju negativan koronavirus test.

Bavarski premijer Markus Soeder zatražio je da to pravilo bude uvedeno širom Njemačke.

– Ono što je potrebno je sveobuhvatno 2G pravilo u Njemačkoj – kazao je on, misleći na pravilo koje omogućuje izvjesne slobode onima koji su vakcinisani ili su se oporavili od Covid-19.

Uticajni političar pozvao je vakcinisane građane da prime treću dozu pet mjeseci nakon posljednje vakcinacije, kao zakonsku obavezu za određene grupe uposlenika – u jednoj od najosjetljivijih rasprava u Njemačkoj upravo sada – i obavezno nošenje maski na više javnih mjesta.

Dramatični rast broja zaraženih koronavirusom izvršio je dodatnu pritisak na pregovore o formiranju nove koalicione vlade Njemačke nakon izbora u septembru na kojima u konzervativci poraženi nakon što su deceniju i po proveli na vlasti.

I odlazeća kancelarka Angela Merkel i predsjednik Frank-Walter Steinmeier pozvali su u ponedjeljak na odlučniju akciju protiv četvrtog vala zaraze.

Najvjerovatniji budući kancelar, SPD-ov Olaf Scholz, izjavio je da će tri stranke koje učestvuju u koalicionim razgovorima biti u stanju da “poduzmu odluke neophodne za bavljenje epidemiološkom situacijom”.

Oni imaju još dva dana do ključnog sastanka između saveznih i državnih čelnika u četvrtak, i očekivanog glasanja u parlamentu o promjenama trenutnih zakona o zarazi, prenosi dpa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.