Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poziv na akciju

Stotine lidera, Nobelovaca i institucija potpisalo otvoreno pismo: Odbranimo demokratiju!

calltodefenddemocracy870

Pandemija koronavirusa ozbiljan je rizik za demokratiju

Više od 500 političkih i civilnih lidera, Nobelovaca i prodemokratskih institucija potpisalo je otvoreno pismo za zaštitu demokratije, upozoravajući da su slobode koje poštujemo i uživamo pod prijetnjom od vlada i lidera koji koriste krizu kako bi ojačali svoje režime.

Pandemija koronavirusa ozbiljan je rizik za demokratiju. Mnoge vlade širom svijeta koriste metode protivne ljudskim pravima kako bi kontrolisali svoje stanovništvo i pratili ga.

Ovo je ključna poruka “Poziva na odbranu demokratije”, otvorenog pisma štokholmske institucije IDEA i washingtonskog NED-a, koje su podržale 73 prodemokratske institucije, 13 Nobelovaca, 62 bivša predsjednika kao i brojni civilni i politički lideri.

Pismo ima za cilj da podigne svijest i mobilizira građane i vlasti da zaštite demokratiju – prepoznajući da je to najefektniji sistem za upravljanje krizama koji brani interese i prava građana, posebno manjina i ranjivih grupa.

“Ugroženi su sloboda, zdravlje i dignitet ljudi širom svijeta. Autoritarni lideri vide Covid-19 kao priliku da stigmatiziraju demokratiju kao slabašnu i naruše sve uspješno u proteklih decenijama”, piše u pismu.

“Iako je ugrožena, demokratija je takođe pokazala da je otporna”, kazao je Carl Gershman, predsjednik NED-a.

“Vrijeme je da stanemo u odbranu demokratije. Moramo jasno pokazati autoritarnim vladarima da ne mogu umanjiti naša prava. Odbranimo demokratiju – na glasačkim mjestima, u medijima i na ulicama”, jasan je Kevin Casas-Zamora, generalni sekretara IDEA-e.

Cijelo pismo možete pročitati ovdje.