Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjedinjene države

Stotine ljudi na dženazi šestogodišnjem dječaku koji je izboden 26 puta

Foto: X

Wadedova majka, 32-godišnja Hanaan Shahin, teško je ranjena u napadu i nije mogla prisustvovati dženazi svog sina jer se oporavlja u bolnici

U džamiji u Bridgeviewu u Illinoisu jučer je klanjana dženaza šestogodišnjem dječaku koji je izboden na smrt u zločinu iz mržnje tokom vikenda. Dječak je izboden 26 puta.

Posljednje riječi američkog dječaka bile su “Mama, dobro sam”, rekao je njegov ujak na dženazi na kojoj su se okupile stotine ljudi.

Policija kaže da je Wadea al-Fayoume napadnut jer je bio musliman. Njegova dženaza je održan nakon što se stanodavac porodice pojavio pred sudom optužen za dječakovo ubistvo. 71-godišnji Joseph Czuba navodno je bio frustriran zbog rata Izraela i Hamasa.

Wadedova majka, 32-godišnja Hanaan Shahin, teško je ranjena u napadu i nije mogla prisustvovati dženazi svog sina jer se oporavlja u bolnici.

Oglasio se i Biden

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da mu je muka zbog ovog napada na majku i sina, koji su bili Palestinci-Amerikanci.

“Ovakvom užasnom činu mržnje nema mjesta u Americi. To se protivi našim temeljnim vrijednostima. Moramo kao Amerikanci odbaciti islamofobiju i sve oblike netrpeljivosti i mržnje”, kazao je Biden.

Kada su policajci stigli na mjesto događaja, pronašli su ženu i dječaka s višestrukim ubodima nožem na prsima, torzu i gornjim ekstremitetima. Obje žrtve su prevezene u bolnicu, ali dječak je preminuo. Kasnije je utvrđeno da je dijete izbodeno 26 puta. Majka ima ozbiljne ozljede, ali liječnici očekuju da će preživjeti, piše BBC.

Ubica uhapšen

Policija je pronašla Czubu kako sjedi na tlu u blizini prilaza stambenom objektu, stoji u saopćenju.

“Detektivi su utvrdili da su obje žrtve u ovom brutalnom napadu bile na meti osumnjičenika jer su bili muslimani. Napad je potaknut zbog sukoba u koji su uključeni Hamas i Izrael”, dodao je šerifov ured.

Ubijeni dječak, Wadea al-Fayoume, rodio se u SAD-u, dok je njegova majka Hanaan Shahin, porijeklom iz Zapadne obale, došla u zemlju prije 12 godina. Wadea je prije nekoliko sedmica proslavio rođendan.