Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Minneapolis

Stotine ljudi na protestima zbog ubistva Amira Lockea

amir-locke

Protest je organiziran tri dana nakon što je Lockea policija upucala na njegovom kauču

Stotine demonstranata u subotu je izašlo na ulice Minneapolisa tražeći pravdu za smrt 22-godišnjeg crnca Amira Lockea koji je početkom sedmice ubijen tokom policijske racije u vlastitom stanu.

Protest je organiziran tri dana nakon što je Lockea policija upucala na njegovom kauču.

Dan nakon što je ubijen, policija je objavila video snimak racije na kojem se vidi da Locke drži pištolj dok se šokirano pokušavao izvući iz deke na kauču nekoliko trenutaka prije nego što je ubijen.

Pretres je vršen u sklopu istrage ubistva koju su vodili istražitelji policije iz stanice Saint Paul. Locke nije naveden u nalogu za pretres, ali policija Minneapolisa je navela da nije jasno kako je i je li on povezan s istragom.

Saopćili su da ured okružnog tužitelja pregledava snimke pretresa te da se na snimci incidenta čini da se vidi kako je Lockeov pištolj uperen prema policajcima kada su počeli pucati.

Oko 500 učesnika protesta u subotu su tražili bezuvjetnu zabranu pretresa bez kucanja te otpuštanje i hapšenje policajaca koji su učestvovali u pucnjavi, kao i ostavku gradonačelnika i šefa policije.

U petak je gradonačelnik Jacob Frey naredio moratorij na pretrese bez kucanja, dodajući da djeluje kako bi “osigurao sigurnost i javnosti i službenika dok se ne izradi nova politika”, prenose agencije.

Ubojstvo Lockea bilo je zadnje u nizu incidenata zbog kojih je policija u Minneapolisu pod lupom.

Prije skoro dvije godine, nenaoružanog crnca Georgea Floyda ubio je bijeli policajac koji je klečao na Floydovu vratu više od devet minuta tokom hapšenja, a pod sumnjom da je pokušao koristiti lažnu novčanicu od 20 dolara.