Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stotine osoba u Chicagu tražile pravdu za Paula O'Neala

chicago – protesti

U Chicagu, u SAD-u održane su višesatne demonstracije zbgo smrti mladog Afroamerikanca Paula O'Neala kojeg je krajem jula ubila policija, javlja Anadolu Agency (AA).

Demonstracije u Chicagu protiv policijskog nasilja kojima su prisustvovali pripadnici različitih etničkih grupa organizirane su i prije nekoliko dana.

Na posljednim demonstracijama stotine osoba okupile su se u parku Millennium i organizirale protestnu šetnju protiv policijskog nasilja nad Afroamerikancima. Oni su tražili pravdu i odgovorne za smrt O'Neala.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “Pravda za Paula O'Neala”, “Ne rasističkom policijskom teroru” te “Amerika nikad nije bila savršena”. Oni su nosili i fotografije ubijenih Afroamerikanaca, te uzvikivali slogane “Vrijedan je i život Afroamerikanaca”, “Podigao sam ruke, ne pucaj”, “Ako nema pravde, nema mira”…

Demonstranti su odlučili zatvoriti ulicu Michigan i sjesti na raskrsnicama što je dovelo do saobraćajnog kolapsa. Potom su se vratili u park Millennium iz kojeg su i krenuli.

Prema policijskom izvještaju Paul O'Neal je 28. jula ukrao luksuzno vozilo nakon čega ga je policija ubila.

Policija Chicaga objavila je snimak na kojem se vidi kako je ubijen 18-godišnji Afroamerikanac Paul O’Neal. Tamnoputi mladić je ubijen u policijskoj akciji 28. jula. Snimak je objavljen zbog mnogih kritika jer je mladić bio nenaoružan.

Porodica ubijenog je događaj nazvala “ubistvom” i zatražila da se odgovorni kazni.