Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Lanac solidarnosti i ljubavi"

Stotine žena na protestima podrške političkim zatvorenicama Rusiji

PXL_NEW_140221_31827186 (1)

Slike na društvenim mrežama od 14. februara prikazuju žene kako drže crvene ruže, balone i srca na kojima su ispisana imena političkih zatvorenica

Stotine žena prisustvovale su 14. febrara protestima u Moskvi i Sankt Peterburgu na protestima u znak podrške Ruskinjama koje su procesuirane iz političkih razloga.

Protest pod nazivom “Lanac solidarnosti i ljubavi” posvećen je i uhapštenoj supruzi opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, Juliji Navaljnoj, koja je takođe nedavno hapšena zbog učešća na protestima podrške mužu.

Slike na društvenim mrežama od 14. februara prikazuju žene kako drže crvene ruže, balone i srca na kojima su ispisana imena političkih zatvorenica.

Demonstrantkinje su uzvikivale moto protesta, “Ljubav je jača od straha”.

Organizatori su na svojoj Facebook stranici naveli da su skupovi bili posvećeni ženama koje je “policija tukla i mučila tokom mirnih protesta”, kao i “svima koji dane provode u sudovima, policijskim autobusima i specijalnim pritvorskim centrima”.

Demonstranti u Rusiji planiraju da kasnije 14. februara na novom protestu zbog hapšenja opozicionog lidera Alekseja Navaljnog koriste svetlo mobilnih telefona, baterijskih lampi i sveća kako bi iskazali podršku uhapšenom kritičaru Kremlja.

Mirni protest osmišljen je kako bi policiji otežao akciju, ali Kremlj je već osudio događaj.

Ruski federalni regulator za medije je 12. februara naredio svim medijima da izbrišu sve izveštaje o planiranom protestu.

Aleksej Navaljni uhapšen je po dolasku u Moskvu 17. januara, nakon što je nekoliko meseci proveo u Nemačkoj oporavljajući se od trovanja za koje Zapad veruje da je naredio Kremlj.

On je 2. februara osuđen na dve godine i osam meseci zatvora zbog kršenja uslovne kazne.

Desetine hiljada Rusa izašlo je poslednjih nedelja na ulice protestujući protiv Putinove dvadesetogodišnje vladavine i zahtevajući puštanje Navaljnija, što je izazvalo žestoko policijsko nasilje nad demonstrantima.

Zapadni lideri osudili su policijsko nasilje i zatražili da Navaljni bude odmah oslobođen.