Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Strah i trepet terorista ISIL-a: Ova žena je zapovijedala snagama koje su ušle u Raku

rodza

Sirijske demokratske snage (SDF) podigle su jučer zastavu na stadionu u Raki, čime je simbolično označeno oslobađanje tog grada od terorističke grupe Islamska država (IS).

Danas je i procurila snimka kako posljednji džihadisti izlaze iz bolnice i ukrcavaju se autobuse koji će ih odvesti u nepoznato.

Operaciju, u kojoj je sudjelovalo 15.000 vojnika, kao glavna zapovjednica vodila je Rodžda Felat, Kurdkinja koja je u redovima YPG-a od 2012. godine i početka oružanih sukoba

Tek potom dolazi oslobađanje cijele Sirije od terorizma i tiranije. Jer, kurdsko je društvo, a i sirijsko, izuzetno patrijarhalno. Rat koji ga je potresao naletom terorista uzdrmao je tu strukturu jer su žene, a počelo je u sirijskom gradu Kobaneu (Rodžda se i ondje borila) koji
se mjesecima odupirao napadima bolje naoružanih i brojnijih pripadnika IS-a.

Žene su se prvo pokazale jednako hrabrim i sposobnim ratnicama – kao da je netko mislio da bi moglo biti drukčije – a zatim se pokazalo da su strah i trepet za IS-ovce jer su
bili uvjereni da neće u raj ako ih ubije žena: to je nečasno za “ratnika” – koji kod kuće seksualno i na sve druge načine zlostavlja robinje koje je “zaradio”.

Ubrzo su IS-ovi ideolozi, skriveni pod krinkom propovjednika, shvatili koja opasnost leži u takvom učenju pa su ga promijenili nakon čega su i ženske pešmerge postale sve češće žrtve IS zavjetovale na spolnu čistoću sve do pobjede nad IS-om. A riječ je o ukupno oko 10.000 ratnica u redovima YPG-a koje imaju i svoj akronim – YPJ.

Rodžda je na pitanje je li udana odgovorila diplomatski (nije tu isključena i politička karijera):

– Sve su sirijske porodice moje. Gdje god odem, nađem svoje ljude koji me dočekaju s ljubavlju.

I dodala kako će nakon ovog rata žene imati vitalnu ulogu u upravljanju i vođenju društva.

Londonski The Times je objavio kako je Rodžda Felat “revolucionarna feministica” koja se za vojne operacije inspirira djelovanjem Bismarcka i Napoleona iz europske povijesti, te velikog kurdskog vojskovođe Saladina. Njezini rezultati pokazuju da je od svojih uzora uistinu uzela ono najbolje. A kad je riječ o politici, u razgovoru za Al-Monitor nije dala niti jednu spornu izjavu.

Kad ju je novinar pitao o strahovima lokalnog stanovništva da bi Kurdi mogli ostati u Raki, odgovorila je: “Ljudi u regiji znaju da nismo došli ostati niti nametnuti svoju kontrolu. Ovdje smo samo da oslobodimo kraj i zaštitimo naš nebranjen narod od IS-a. U svim pokrajinama koje oslobodimo odmah se formira lokalno vijeće koje upravlja gradovima u kojima nikad ne ostaje vojska”.

Tu je pak za nju temeljno učenje osnivača Kurdske radničke partije (PKK) Abdullaha Öcalana: odbacivanje separatizma i nacionalizma u ime “demokratske autonomije” i “libertarijanskog socijalizma”. Njezin je doprinos oslobađanje muškaraca od strane žena arhineprijatelj, no ne samo njima.