Globus

Napad u Maliju

Stravičan masakr: Upali u selo i ubili više od 130 ljudi

24/03/2019

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres zatražio je hitno pokretanje istrage i privođenje odgovornih za subotnji napad pred lice pravde

U napadu izvedenom u subotu na selo etničke skupine Fulani u regionu Mopti, u Maliju, poginule su 134 osobe, prenosi Anadolu Agency (AA).

Lokalni mediji javljaju kako su napadači obučeni kao lovci Donzo izveli napad na selo Ogossagou, u kojem je ranjeno 55 osoba.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres i čelnik Afričke unije Moussa Faki Mahamat objavili su poruke osude pomenutog napada.

Guterres je u poruci ukazao na to kako su u napadu stradale žene i djeca i od zvaničnika Malija zatražio hitno pokretanje istrage i privođenje odgovornih pred lice pravde.

Faki Mahamat je na društvenoj mreži Twitter napisao kako je potresen masakrom u regionu Mopti.

”Osuđujem ovaj podli čin“, napisao je Mahamat.

Pripadnici grupe Donzo pripadnike etničke skupine Fulani optužuju za podršku militantima povezanim s terorističkim grupama na sjeveru zemlje.

Etnička grupa Fulani, nomadsko-stočarski narod, koji živi većinom u središnjim dijelovima Malija, zbog terorističkih činova do kojih dolazi u tom regionu u posljednjih nekoliko godina, mete su napada.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.