Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stručnjaci skeptični: Jesu li Kim Jong-Unovi stručnjaci zabrljali?

kim jong un bomba

Nuklearni stručnjaci su dočekali danas s velikim skepticizmom sjevernokorejsko saopćenje o prvoj probi hidrogenske bombe, a otkrivena seizmička aktivnost odgovara eksploziji naprave manje snage.

Stručnjaci su već izrazili sumnju prošlog mjeseca kada je sjevernokorejski lider Kim Jong-Un nagovijestio da je njegova zemlja razvila hidrogensku bombu.

Prije sjevernokorejskog saopćenja, prve sumnje nove probe Pyongyanga, dva dana prije rođendana Kim Jong-Una, izrazili su seizmolozi nakon potresa jačine 5,1 stepen pedesetak kilometara sjeverozapadno od Kiljua, odnosno vrlo blizu probnog nuklearnog postrojenja Punggye-ri.

-Seizmološki podaci sugeriraju da je eksplozija znatno slabija od one koja se osjeti prilikom probe nuklearne bombe – rekao je stručnjak za nuklearnu politiku Crispin Rovere, sa sjedištem u Australiji.

-Na prvi pogled, činilo se da je izvedena uspjela nuklearna proba, ali da nisu uspjeli dobro izvesti drugu etapu, eksploziju hidrogena – naveo je.

Za neke stručnjake za sjevernokorejska pitanja, Kim Jong-Un pokušava postići “uspjeh”, koji bi mogao biti postignut do maja, kada će Radnička stranka, jedina stranka na vlasti, organizirati svoj prvi kongres u 35 godina.

-Ja ne mislim da je to bila hidrogenska bomba, jer bi eksplozija bila puno jača – ocijenio je Choi Kang, potpredsjednik Instituta za političke studije, sa sjedištem u Seulu, navela je novinska agencija AFP.