Globus

svjetska zdravstvena organizacija

Stručnjaci WHO-a kažu da je potraga za porijeklom COVID-a u zastoju

25/08/2021

Primijetili su da kineski dužnosnici još uvijek nerado dijele neke sirove podatke, navodeći zabrinutost zbog povjerljivosti pacijenata, piše AP

Međunarodni naučnici koje je Svjetska zdravstvena organizacija poslala u Kinu kako bi saznali porijeklo koronavirusa rekli su danas da je potraga u zastoju i upozorili da se mogućnosti za rješavanje misterije “brzo zatvaraju”.

U međuvremenu, američki obavještajni pregled koji je naredio američki predsjednik Joe Biden pokazao se nepotpunim kada je u pitanju porijeklo virusa, uključujući i to da li je virus prešao sa životinje na čovjeka ili pobjegao iz kineskog laboratorija, objavio je Washington Post u srijedu.

U komentaru objavljenom u časopisu Nature, stručnjaci koje je angažirala Svjetska zdravstvena organizacija rekli su da je istraga o porijeklu na “kritičnom mjestu” koje zahtijeva hitnu saradnju, ali je umjesto toga došlo do zastoja. Između ostalog, primijetili su da kineski dužnosnici još uvijek nerado dijele neke sirove podatke, navodeći zabrinutost zbog povjerljivosti pacijenata, piše AP.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.