Globus

Koronavirus

Stručnjak objasnio kako je moguće da Kinezi izgrade bolnicu za šest dana

25/01/2020

Znam da je ljudima na Zapadu ovako nešto teško za razumjeti, ali vjerujte mi - ovo je moguće napraviti.

U kineskom gradu Wuhanu u ovim trenucima gradi se bolnica u koju će biti premješteni pacijenti koji su zaraženi koronavirusom. I tu ne bi bilo ništa neobično da nije stigla informacija da će ta bolnica biti gotova u roku šest dana.

Na gradilištu deseci bagera rade dan i noć, a kad radovi budu gotovi, unutra će biti oko 1000 kreveta za oboljele.

Sada se postavlja pitanje – kako je moguće završiti bolnicu u roku šest dana? Kineze to uopće ne čudi, oni imaju iskustva sa sličnim projektima, prije 16 godina sličan pothvat su ostvarili u Pekingu tokom epidemije virusa SARS. Međutim, na Zapadu ta vijest još uvijek zvuči nestvarno.

– Kada su u pitanju ovakvi projekti, Kinezu su apsolutni rekorderi – rekao je za BBC Yanzhong Huang , stručnjak za zdravstvo u Vijeću za vanjske poslove i upravo spomenuo bolnicu u Pekingu koja je završena za sedam dana.

– U državi poput Kine opća mobilizacija nije problem. U vrlo kratkom roku u Wuhan su dovedeni najbolji inženjeri u državi. Plus, Kinezima finansije i birokracija nisu problem i vrlo lako ih se zaobiđe.

Međutim, nije sve u mobilizaciji.

– Građevina je stvar u kojoj su Kinezi izvrsni, i neki neboderi su napravljeni u rekordnom roku. Znam da je ljudima na Zapadu ovako nešto teško za razumjeti, ali vjerujte mi – ovo je moguće napraviti.

Opskrba nove bolnice također neće biti problem, jer će država samo preusmjeriti neke zalihe koje su bile namijenjene nekim drugim ustanovama ili jednostavno – uzet će ih iz vlastitih tvornica.

Što se tiče osoblja, u Wuhan je već stiglo oko 150 ljekara i ostalog osoblja iz vojske. Doduše, nije potvrđeno da će raditi u novoj bolnici, ali mediji nagađaju da su upravo oni ti koji će voditi brigu o zaraženima.

Komentari

Autor: jutarnji.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.