Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stručnjak otkriva zašto slučaj nesretnog Sarajlije potvrđuje bizarno pravilo

tragedija-munja-mutogras10111
Foto: Dalmacijadanas.h

Grmljavinska oluja koje je u nedjelju pogodila područje Podstrane kod Splita oduzela je život mladiću koji se u vrijeme nevremena kupao u moru.

Preminuo je 26-godišnjak iz Sarajeva koga je grom udario dok je sa djevojkom bio u moru u plićaku. Iako su mu odmah u pomoć priskočili kupači, a nedugo zatim i Hitna pomoć, nije mu bilo spasa.

Mladić je u trenutku tragedije sjedio sa svojim djevojkom u plićaku, ali je grom udario u njega. Djevojka je prošla bez povreda. Mladiću je odmah priskočila u pomoć.

“Kada munja udari u more, njena struja se, zbog dobre provodljivosti morske vode, širi u svim smjerovima. Mladić se našao na putu toj struji, dok je djevojku ona zahvatila u manjoj mjeri. Jedna od osnovnih stvari u mojim predavanjima o zaštiti od munje je da se ne smijete kupati za vrijeme olujnog nevremena, biti u čamcu i loviti ribu. Ne smijete voziti bicikl, voziti se na kamionu. Jednostavno ne smijete se isticati iznad tla. Dobro je da se sklonite u duboku šumu ili ispod dalekovoda, ali ne pod usamljeno stablo ili blizu metalnog stuba”, kazao je profesor Slavko Vujević za Slobodnu Dalmaciju.

Statistike kažu da u 91 posto slučajeva kad se dogodi udar munje strada samo jedna osoba.

“Ako osoba nije doživjela direktan udar u glavu ili joj struja munje nije prošla kroz srce, onda su šanse za preživljavanje velike. Ali, mladić u Postrani je imao direktan udar munje jer je bio u vodi i struja mu je prošla kroz tijelo. To se po pravilu ne može preživjeti”, objašnjava Vujević.

Najsigurnije mjesto za vrijeme oluje je, kaže profesor, u automobilu, ali dodaje kako postoji mogućnost od saobraćajne nesreće ukoliko se uplašimo.

Izdvojio je još jednu zanimljivu statistiku prema kojoj su u 84 posto slučajeva žrtve udara munje muškarci.

“Žene su pametnije i sklone se ako nadolazi grmljavinsko nevrijeme”, zaključuje profesor.