John Bell

Stručnjak s Oxforda: “Prvi ću vam ovo reći, život se vraća u normalu! Da, da, da…”

200503-sir-john-bell-mtp-cs-945a_3eac43eb7311adefd1774261e42ddc2b

Učinkovitost cjepiva je mnogo veća nego što su se naučnici nadali u ovom trenutku i mogla bi značiti prekretnicu u epidemiji koronavirusa

Širom svijeta zavladalo je oduševljenje nakon što je Pfizer jučer objavio da je njihovo cjepivo protiv korone 90 posto učinkovito.

Učinkovitost cjepiva je mnogo veća nego što su se naučnici nadali u ovom trenutku i mogla bi značiti prekretnicu u epidemiji koronavirusa.

John Bell, profesor medicine na Univerziteta Oxford, koji radi na razvoju cjepiva AstraZenece, rekao je da je Pfizerov tim pokazao čudesnu razinu učinkovitosti te da to znači da bi se svijet mogao vratiti u normalu na proljeće.

“Ja sam prvi koji će to reći, ali samopouzdano ću reći to. Život će se vratiti u normalu do proljeća, da, da, da”, rekao je Bell za BBC.

“Prilično sam optimističan oko toga da ćemo imati dovoljno cijepljenja u prvom tromjesečju što će omogućiti da do proljeća stvari počinju izgledati puno normalnije nego sada”, rekao je.

I profesor Peter Horby sa Sveučilišta Oxford rekao je da ovaj trenutak djeluje važno i potiče oprimizam.

“Osjetio sam olakšanje kada sam vidio rezultate. Ovo je dobar znak i čini mi se kao prekretnica”, kazao je Horby.

Cjepivo radnog naziva BNT162b2 prva je razvila tvrtka BioNTech sa sjedištem u Mainzu, još sredinom januara u sklopu svog projekta “Brzina svjetlosti”.

Ključna, treća faza ispitivanja počela je u julu u raznim zemljama.

Potencijalno cjepivo dosad je ispitano na više od 43.000 sudionika različitih statusa, od kojih je 38.955 primilo drugu dozu 8. novembra . Cjepivo postaje učinkovito sedam dana nakon druge doze.

Firme nisu objavile precizne podatke o tome koliko je točno sudionika oboljelo nakon što je primilo cjepivo, ali učinkovitost od 90 posto daleko nadmašuje 50-postotnu učinkovitost koju traži FDA za cjepivo protiv koronavirusa.

“Velik dan za čovječanstvo”

“Više od osam mjeseci od početka pandemije, najgore u više od jednog stoljeća, vjerujemo da završna etapa predstavlja značajan korak naprijed za svijet u borbi protiv covida-19”, kazao je glavni direktor Pfizera Albert Bourla.

Na temelju predviđanja dvije firme bi do kraja godine mogle isporučiti do 50 milijuna doza cjepiva u svijetu te do 1.3 milijarde doza u 2021.

Studija o prvoj fazi kliničkog ispitivanja cjepiva pokazala je da su sve skupine dobro podnosile BNT162b2, s pojavom umjerene temperature kod manje od 20 posto ispitanih, što se drži očekivanim.

Cjepivo se temelji na inovativnoj tehnologiji mRNK, odnosno glasničkog RNK, kojim se tijelo potiče da stvara jedan od virusnih proteina kojim se potom organizam potiče na razvoj imunološkog odgovora na novi koronavirus.

Sudionici u ispitivanju cjepiva će se nastaviti pratiti još dvije godine nakon primitka druge doze. Tokom tog vremena naučnici se nadaju da će utvrditi koliko je cjepivo učinkovito ne samo u sprečavanju razvoja covida-19 već i koliko će cjepivo biti učinkovito u sprečavanju komplikacija kod pacijenata koji su se već zarazili.

“Ovo je veliki dan za znanost i čovječanstvo”, rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla u zajedničkom saopćenju dviju firmi.

Prikupljanje podataka o sigurnosti cjepiva potrajat će do treće sedmice novembra, najavili su iz Pfizera. Ti podaci će potom biti poslani regulatoru koji bi trebao odobriti upotrebu cjepiva. Brzo dobivanje odobrenja za puštanje cjepiva u promet moglo bi značiti da će zdravstveni djelatnici dobiti prve doze cjepiva do kraja ove godine, navodi Guardian, prenosi Index.