Student iz BiH uhapšen u Turskoj zbog navodne povezanosti s Gulenom

turska policija
Foto: Ilustracija

Turske sigurnosne agencije uhapsile su 59 vojnih oficira širom zemlje, a privedeno je i više studenata. Među uhapšenima je i jedan student iz BiH, javili su turski mediji.

Ove osobe se terete da su povezane sa pokretom Fethullaha Gulena za kojeg Ankara tvrdi da je organizator vojnog puča u Turskoj u julu 2016. godine.

Student iz BiH, čiji identitet nije otkriven, uhapšen je zajedno sa jednim studentom iz Kine u zapadnoj turskoj provinciji Usak.

Turski mediji navode da je pod istragom ukupno 14 studenata koji dolaze iz različitih krajeva svijeta. Studenti su navodno koristili aplikaciju ByLock kojom je moguće kodirati međusobnu komunikaciju.

Samo na onovu korištenja ove aplikacije u Turskoj je uhapšeno desetine hiljada osoba. Među njima su radnici u državnoj službi, policajci, vojni oficiri, biznismeni, pa čak i domaćice.

Jučer su tužilaštva u Turskoj izdala 41 nalog za zadržavanje vojnih oficira u pritvoru. Ovi oficiri dolaze iz 16 provincija ove zemlje.

Turske vlasti na čelu sa predsjednikom Recepm Tayyipom Erdoganom i dalje optužuju Gulena za organizaciju puča tokom 2016. godine. Gulen je negirao da ima bilo kakve veze sa tadašnjim pokušajem vojnog udara te je pozvao na međunarodnu istragu.

No, turske vlasti su nastavile sa hapšenjima osoba koje su navodno povezane sa Gulenovim pokretom, a privredene su i pojedine javne ličnosti.

Od 2016. godine Turska je iz službe otpustila preko 150.000 sudija, nastavnika, policajaca i državnih službenika. Pod istragom se u posljednje dvije godine našlo preko 169.000 osoba, a ukupno je uhapšeno 77.081 osoba, potvrdio je turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Soylu.