Globus

Život kao film

Student tokom pandemije krenuo u Njemačku, čim je sletio počeli su problemi

24/04/2020

Jedan ruski student je odletio u Njemačku – uprkos pandemiji koronavirusa. I sad živi na frankfurtskom aerodromu, poput Toma Hanksa u filmu 'Terminal'. I ne želi nazad u Rusiju

On po svaki cijenu želi studirati u Berlinu. Ali Mihailu Novosjolovu je zabranjen ulazak u Njemačku, kao jedinom putniku izvanrednog leta iz Moskve. I sad taj 23-godišnjak već danima živi u tranzit-zoni frankfurtske zračne luke. Redovnih letova za Rusiju trenutno više nema.

Mladi Rus je na Sveučilištu Humboldt u Berlinu htio apsolvirati jedan semestar preko studentske razmjene. Dana 17. aprila, samo nekoliko dana prije početka semestra, on je stigao u Frankfurt posebnim letom na kojem je bilo još 133 Rusa – koji stalno žive u Njemačkoj, oni su tim letom ustvari bili evakuisani iz Rusije, piše Deutsche Welle.

Po mišljenju Granične policije u Frankfurtu, Mihail nije uspio dokazati „hitan, nužan razlog za ulazak u zemlju”. Od 17. marta zbog globalne pandemije koronavirusa u zemljama Europske unije na snazi je naime zabrana ulaska državljanima trećih zemalja.

“Zadnja šansa za semestar u inozemstvu”

Mihail inače studira sociologiju u sibirskom gradu Tomsku. Za njega je ovo bila „zadnja šansa za semestar u inozemstvu”, kaže on za DW. Nakon studija u Rusiji, koji uskoro namjerava završiti, za to će biti prekasno, kaže Mihail.
On je već prije mjesec dana letio za Njemačku. I tada mu je u Berlinu bio zabranjen ulazak u zemlju – s obrazloženjem da u Njemačkoj nema prebivalište, kaže nam ruski student. I dodaje da je već tada imao „garanciju” da će dobiti sobu u jednom studentskom domu. Sveučilišna uprava je, tvrdi, samo čekala na njegov potpis na ugovoru o najmu sobe.

Ali Mihail se morao vratiti u Moskvu. Skoro mjesec dana je proveo u ruskom glavnom gradu. Preko jedne WhattsApp-grupe u kojoj su se dopisivali ljudi koji žive u Njemačkoj, a zbog koronavirusa se „nasukali” u Rusiji, on je saznao za „sretnu priliku”, kako kaže, radilo se o mogućnosti da do Frankfurta poleti s jednom čarter letom koji je u Njemačku trebao prebaciti ljude koji ondje imaju stalno boravište. Kupio je kartu i odlučio još jednom pokušati domoći se Njemačke.

Prije toga se ipak raspitao u njemačkoj ambasadi, kaže da su mu tamo potvrdili da je njegova nacionalna viza dovoljna za ulazak u Njemačku, tvrdi Mihail. Ali po njemačkom zakonu o ulasku u zemlju na kraju odlučuju granični službenici. Zabranu ulaska u slučaju ruskog studenta Savezna policija je obrazložila time da bi boravak Novosjolova u Njemačkoj „ozbiljno ugrozio temeljni interes i javno zdravstvo” u Njemačkoj.

Život na terminalu

Nakon šoka zbog te vijesti Mihael se počeo privikavati na život u tranzit-zoni. Pomogao mu je i jedan zaposlenik Lufthanse. On je slučajno prošao pored Mihaila i saslušao njegovu priču, kaže nam student. Tako je preko njega dobio i krevet na rasklapanje. I sad spava u tranzitnoj zoni, a zaposlenici aerodroma ga opskrbljuju namirnicama. „Oni me čak pitaju što volim jesti i imam li možda neku alergiju”, priča Mihail. Dali su mu i markice s kojima se može tuširati u aerodromskim tuš-kabinama. Jedino još nije dobio svoju prtljagu.

Mihail većinu vremena provodi u šetnji neobično praznim halama frankfurtskog aerodroma. Ponekad popriča s drugim putnicima koji su na putu u vremenima pandemije. Među njima su bila i tri Bugarina kojima je također bio zabranjen ulazak u Njemačku.

Povratak u Rusiju?

Pomoć ruskom mladiću pružaju njegovi prijatelji, ali i članovi WhatsApp-grupe u kojo je od ruskih povratnika saznao za let prema Frankfurtu. Mnogi ga pitaju kako je, šta radi. I onda im Mihail priča da se nekoliko puta dnevno mora javiti Njemačkoj policiji. Oni su mu oduzeli pasoš i izdali privremeni dokument, takozvani „tranzitni pasoš”, priča ruski student.

Mihail sad mora čekati na let za Moskvu. A trenutno ima jako malo letova. Ne zna koliko će još dugo morati provesti u Frankfurtu. Kaže nam da njemačke vlasti razmišljaju o tome da ga pošalju avionom koji leti u bjeloruski glavni grad Minsk. I od tamo bi trebao produžiti prema Moskvi. Ali Mihail se boji tog scenarija: „Nejasno je hoću li tamo morati u karantenu i kako ću doći u Rusiju, granice su zatvorene.”

Svjesni rizik

Mihail još uvijek nije pokopao svoje nade da će ostati u Njemačkoj. I dalje preko interneta pokušava prijaviti boravište u Berlinu. On misli da bi to bio dobar argument Njemačkoj policiji da mu ipak dozvoli ostanak u Njemačkoj. Osim toga jedan advokat, kojeg su Mihailu preporučili njegovi poznanici, trenutno ispituje slučaj ruskog studenta.

Mihail nam kaže da on ne predstavlja nikakvu opasnost za druge ljude. U Moskvi se testirao na koronavirus, rezultat je bio negativan. Spreman je na novi test u Njemačkoj. „Mogu provesti i dvije sedmice u karanteni u studentskom domu, ako mi dozvole ulazak u Njemačku.” I priznaje da je svjesno riskirao kad se odlučio drugim letom krenuti u smjeru Njemačke. „Nisam znao kad će se opet pružiti prilika. Viza je do tada već mogla isteći i sad se uopće ne izdaje nove vize.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.