Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Studenti izviždali Albrightovu: Nećemo da nam se obraća ratni zločinac

Madeline Albright

Studenti i nastavno osoblje koledža u Kaliforniji protestovali su zbog toga što je Madeline Albright držala govor na ceremoniji dodjele diploma. Oni su “revoltirani” time što, kako su objasnili, “ratni zločinac” govori na ceremoniji, koja je održana u subotu, javlja RT.

U znak protesta, dio nastavnog osoblja američkog Skrips koledža u Klermonu u Kaliforniji odbio je da sjedi na istoj bini sa Madeline Albright.

Profesori su objavili pismo u kome naglašavaju da je Madeline Albright kao državni sekretar i ambasador u UN oblikovala američku intervencionističku politiku u brojnim sukobima i “podržala politike koje su vodile stradanju miliona ljudi”.

Pismo je potpisalo 28 članova nastavnog osoblja, a objavljeno je u studentskim novinama.

Scripps je ženski koledž sa skoro 2.000 studenata, a izjava Albrightove da “postoji mjesto u paklu” za žene koje ne glasaju za Hilarry Clinton, nije naišla na odobravanje studenata i profesora.

“Kao ženski koledž liveralnih umjetnosti, trebalo bi da promovišemo napredak žena i transrodnih osoba, a ne da samo imitiramo i slavimo pojedince koji su dio državne sile SAD i koriste njeno nasilje”, navodi se u pismu.

Članovi nastavnog osoblja su najviše uvrijeđeni zbog “čuvenog” komentara Albrightove iz 1996. godine da je smrt više od pola miliona iračke djece, kao posljedica sankcija, “bila vrijedna”.

Nastavnici su ukazali da je “više Iračana umrlo zbog 13 godina sankcija koje su SAD uvele i kontrolisale, nego zbog američke invazije 2003. godine i okupacije koja je uslijedila”.

Takođe, Albrightovoj zamjeraju i sprečavanje odlučnije akcije UN-a kojom bi se spriječio genocid u Ruandi 1994. godine, kao i odluku o bombardovanju SR Jugoslavije.

Reagujući na protest, Madeline Albright je rekla za Los Angeles Times da su studenti “dužni da saslušaju ljude sa kojima se ne slažu” prije nego što upotrebe feminističke argumente.

“U svijetu postoji mnogo mjesta za muškarce mediokritete, ali nema prostora za žene mediokritete”, rekla je Madeline Albrightova.

Studenti u SAD i ranije su negodovali zbog predavanja Madeline Albrightove. U Sirakuzi su studenti protestovali kada je Madeline Albrightova držala predavanje iz etike, ocjenjujući to kao “apsolutnu uvredu značenju ‘etike'”.