Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brexit

Stupio na snagu trgovinski sporazum Velike Britanije i EU

Brexit_London44

Sudbina ove velike zemlje sada čvrsto leži u našim rukama, rekao je premijer Boris Johnson reagujući na odobrenje parlamenta

Trgovinski sporazum između Velike Britanije i Evropske unije nakon Brexit stupio je na snagu u 23:00. GMT 31. decembra (u ponoć po srednjeevropskom vremenu).

Oba doma britanskog parlamenta velikom većinom odobrili su sporazum po ubrzanoj proceduri u sredu, prije nego što ga je kraljica Elizabeta II odborila.

Dogovorom, zaključen na Badnji dan (24. decembra) nakon devet mjeseci pregovora, Britanija napušta jedinstveno tržište i carinsku uniju EU, dok se istovremeno ukidaju carine na robu.

“Sudbina ove velike zemlje sada čvrsto leži u našim rukama,” rekao je premijer Boris Johnson reagujući na odobrenje parlamenta.

“23 sata 31. decembra označava novi početak u istoriji naše zemlje i novi odnos sa EU kao njihovim najvećim saveznikom,” dodao je on.

Kritičari kažu da će Britaniji i dalje biti gore nego što je bilo u EU.

Do Brexita je došlo 31. januara ove godine nakon britanskog referenduma 2016. godine, ali Velika Britanija je i dalje nastavila da poštuje trgovinska pravila EU.

Sporazum o trgovini i saradnji na 1.246 stranica uspostavljeni su novi poslovni i bezbednosni odnos između Velike Britanije i njenog najvećeg trgovinskog partnera.

Prije nego što je usvojen u britanskom parlamentu, dokument su u Briselu potpisali predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsednik Evropskog savjeta Charles Michel u Briselu, nakon što ga je odobrilo svih 27 država članica EU.

“To je bio dug put. Vrijeme je da ostavimo Brexit iza sebe. Naša budućnost je stvorena u Evropi,” rekla je von der Leyen.

Potpisani dokument je potom poslat u London avionom britanskog Kraljevskog vazduhoplovstva Johnsonu da doda svoj potpis.

Evropski parlament ima rok do kraja februara da ga ratifikuje.

Nekoliko sati prije zvaničnog Brexita u ponoć, Španija i Velika Britanija postigle su dogovor da granica britanske prekomorske teritorije Gibraltara ostane otvorena.

Pitanje granice na teritoriji, na južnom vrhu Španije na ulazu u Sredozemno more, nije bilo dio ovonedeljnog ključnog trgovinskog sporazuma nakon Brexita.

Bez dogovora u četvrtak, desetine hiljada Španaca i stanovnika Gibraltara koji svakodnevno prelaze granicu bili bi prinuđeni da prolaze provjere i pečatenje pasoša.