Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komitet Predstavničkog doma

Sud odbio Trumpov zahtjev, Kongres može istraživati evidencije Bijele kuće

SAD_Kapitol_protesti_neredi_Twitter

Američki sud okruga Kolumbija odbacio je argument Trumpovih advokata da bi informacije o telefonskim evidencijama, dnevnicima posjeta i drugim dokumentima Bijele kuće trebalo uskratiti istražnom komitetu, prenosi Reuters

Komitet Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država, koji istražuje smrtonosne januarske nerede na Capitolu, može pristupiti evidenciji Bijele kuće bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, odlučio je savezni sud, što je jasna pobjeda Kongresa u vezi sa ovlaštenjima za nadzor.

Američki sud okruga Kolumbija odbacio je argument Trumpovih advokata da bi informacije o telefonskim evidencijama, dnevnicima posjeta i drugim dokumentima Bijele kuće trebalo uskratiti istražnom komitetu, prenosi Reuters.

– Iako su sveobuhvatni, ovi zahtjevi, kao i svaki od drugih zahtjeva koje je uputio Komitet, ne prelaze njegova zakonodavna ovlaštenja – saopćio je sud u svojoj odluci.

Trump je tvrdio da se materijali koje je tražio komitet Predstavničkog doma odnose na pravnu doktrinu poznatu kao “izvršna privilegija” koja štiti povjerljivost nekih komunikacija Bijele kuće.

Zatražio je zabranu kojom se Nacionalni arhiv, savezna agencija koja čuva evidenciju Bijele kuće, blokira u postupanju po zahtjevu komiteta za stotinama stranica dokumenata.

Bivši predsjednik Trump je u obavještenju sudu najavio da će se žaliti na odluku.

Trump je održao zapaljivi govor prije napada na Capitol 6. januara, ponavljajući svoje tvrdnje da su izbori u novembru 2020. pokradeni široko rasprostranjenim nepravilnostima u glasanju te je pozvao svoje pristalice da odu pred Kongres i da se “pakleno bore” da “zaustave krađu”, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

Njegove pristalice upale su na Capitol u neuspješnom pokušaju da spriječe Kongres da zvanično potvrdi izbornu pobjedu Josepha Bidena, koji je preuzeo dužnost američkog predsjednika 20. januara, a oko 700 ljudi trenutno se suočava sa krivičnim prijavama zbog ovih nereda.