Sud u Madridu odbio izručiti Sindičića Hrvatskoj

vinkosindicic

Istražni sud u Madridu odbio je izručiti bivšeg agenta jugoslavenske tajne službe Vinka Sindičića općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci, koje ga sumnjiči za lažno svjedočenje i prijavljivanje kaznenog djela na suđenju u Muenchenu, gdje se vodi postupak protiv nekadašnjih dužnosnika UDBA-e Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Istražni španjolski sud pod predsjedanjem suca Alfonsa Guevare Marcosa zaključio je da zahtjev za izručenjem Hrvatskoj nije utemeljen jer 72-godišnjeg Sindičića ne traži Njemačka, na čijem teritoriju je navodno počinio kazneno djelo prilikom svjedočenja, prenijela je Hina.

Sindičić je bio svjedok na suđenju suradniku UDBA-e Krunoslavu Pratesu, osuđenom 2008. u Muenchenu na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u garaži u mjestu Wolfrathausen pored Muenchena. Prates je bio optužen za davanje ključa garaže Perkoviću, jednom od čelnika UDBA-e.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da je lažnim svjedočenjem Sindičić ugrozio njegovog klijenta, optuženog za organizaciju likvidacije. Na traženje državnog odvjetništva u Rijeci, u veljači 2014. raspisana je međunarodna tjeralica.

Sindičić je uhićen prije dva mjeseca u gradu Burgosu na sjeveru Španjolske te je odbijao izručenje.

Nakon što je Istražni sud presudio da ga se treba izručiti, njegov španjolski odvjetnik iz Burgosa je uložio žalbu, čime je postupak završio na višoj instanci suda.

Presuda suca više instance Guevare Marcosa donesena je 4. siječnja, kad je Sindičić pušten iz istražnog zatvora u kojem je proveo 55 dana.