Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Doan Thi Huong

Sud u Maleziji oslobodio Indonežanku osumnjičenu za ubistvo Kim Jong-nama

Doan Thi Huong

Za ubistvo polubrata sjevernokorejskog lidera osumnjičena je i Vijetnamka Doan Thi Huong koja će se na sudu pojaviti u četvrtak

Sud u Maleziji oslobodio je danas Siti Aisyah koja je sumnjičena za ubistvo Kim Jong-nama, polubrata sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, javlja Anadolu Agency (AA).

Sud je oslobađajuću presudu donio nakon što je tužilaštvo odbacilo optužbe, a 27-godišnja Siti Aisyah provela je dvije godine u pritvoru.

Indonezijska državljanka Aisyah se prvobitno teretila da je 13. februara 2017. godine otrovom VX ubila Kim Jong-nama na Međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru.

Za ubistvo polubrata sjevernokorejskog lidera osumnjičena je i Vijetnamka Doan Thi Huong. I 30-godišnja Doan je već dvije godine u zatvoru, a pred sudom bi se trebala pojaviti u četvrtak.

Aisyah i Huong su uhapšene nakon što su na snimcima nadzornih kamera viđene kako prilaze Kim Jong-namu i ostvaruju kontakt s njim. Nedugo zatim sjevernokorejski disident je preminuo.

Aisyah je tokom odbrane kazala da je to učinila jer su joj neki Japanci ili Koreanci ponudili 90 dolara za učešće u skrivenoj kameri koja će biti emitirana na televiziji.

Forenzičari na tijelu i pod noktima Aisyah nisu pronašli tragove hemijske supstance VX, za razliku od Uuong, kod koje su pronađeni takvi tragovi.