Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

okrenuo se protiv putina

Sud u Moskvi osudio Strelkova na četiri godine zatvora: Smijao se dok je slušao presudu

strelkov
FOTO: Ruski sud

Podržao je pokretanje ruskog rata u Ukrajini, ali je oštro kritikovao vlasti zbog nesposobnosti i neodlučnosti u vođenju borbe

Gradski sud u Moskvi osudio je u četvrtak bivšeg vođu ukrajinskih pobunjenika, koji je predsjednika Vladimira Putina nazvao kukavicom, zbog ekstremizma i osudio ga je na četiri godine zatvora.

Igor Girkin, koji je koristio prezime Strelkov (strijelac), bio je najistaknutiji vođa separatističkih boraca koje podržava Rusija u ukrajinskoj regiji Donjeck 2014. godine, kada je pobuna nastala nakon svrgavanja ukrajinskog predsjednika saveznika Rusije.

Vratio se u Rusiju i postao nacionalistički komentator i aktivista.

Podržao je pokretanje ruskog rata u Ukrajini, ali je oštro kritikovao vlasti zbog nesposobnosti i neodlučnosti u vođenju borbe.

Nekoliko osoba koje su došle pružiti podršku Girkinu ispred Suda u Moskvi noseći poruke na kojima je pisalo “Sloboda Streklovu” je uhapšeno.

Igor Strelkov, bivši oficir ruske vojne obavještajne službe GRU, a ranije i FSB-a (bivšeg KGB), bivši ministar odbrane odmetnute “Donjecke narodne republike” osuđen je u odsustvu zbog rušenja malezijskog aviona MH 17 na liniji Amsterdam – Kuala Lumpur kada je smrtno stradalo 298 osoba. U novembru prošle godine, Girkin je, uz još dvojicu Rusa, u odsustvu osuđen na doživotnu kaznu pred sudom u Nizozemskoj za za ubistva 298 ljudi koji su poginuli u obaranju aviona na letu MH17 “Malaysia Airlines” 2014. godine iznad Ukrajine.

Girkin je kao ruski plaćenik učestvovao i u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Girkin je 1999. godine objavio memoare o svom učešću u ratu u Bosni i Hercegovini. Naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Ermin Kuka je 2019. upravo Strelkova istakao kao jednog od najpoznatijih ruskih dobrovoljaca na području Višegrada tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini.