Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje generalu Momčilu Perišiću počelo iza zatvorenih vrata

perisic

Suđenje nekadašnjem načelniku Generalstožera penzionisanom generalu Momčilu Perišiću i još dvojici optuženih za špijunažu počelo je danas u Višem sudu u Beogradu, ali je sa suđenja isključena javnost.

Predsjednica sudskog vijeća Nataša Albijanić usvojila je zahtjev tužilaštva da se javnost isključi radi čuvanja tajnosti podataka, iako se odbrana optuženih tome protivila, prenosi Tanjug.

Naime, Genralstožer Vojske Srbije i Ministarstvo odbrane produžili su rok za čuvanje tajnosti određenih dokumenata. Branioci generala Perišića su se tome protivili ističući da su ta dokumeta već vidljiva na sajtu Haškog tribunala. Za sada će se ipak suđenje odvijati iza zatvorenih vrata, a sud može da odluči i da u nekom trenutku pretres otvori za javnost. Presuda će u svakom slučaju biti javno objavljena.

Upitan zašto ovaj postupak traje od 2002. godine, Perišićev advokat Novak Lukić je podsjetio da je postupak bio u prekidu zbog suđenja Perišiću u Hagu i da je ponovo aktiviran 2014. godine.

“Mi ni na koji način nismo željeli da pravimo opstukcije, mi želimo da se ovaj postupak vodi i što prije okonča i zaista vjerujem da ćemo moći da osporimo tvrdnje tužilaštva”, rekao je Lukić.

Osim Perišića, u tom slučaju optuženi su Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković.

Postupak za “špijunsku aferu” pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.

Ponovo je aktiviran 2004., ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gdje mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za “odavanje povjerljivih informacija američkom obavještajcu Džonu Nejboru”, koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto, i sada je pred krivičnim odjeljenjem Višeg suda u Beogradu.