Suđenje specijalcima MUP-a RS u Beogradu: Paroviću advokat otkazao punomoć

tuzlastvo_za_zlocine_beograd

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske u predmetu “Srebrenica” danas nije održano jer na ročište nije došao jedan od advokata optuženih.

Pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu na ročištu za suđenje za ratni zločin nad civilima u selu Kravica nije se pojavio advokat Miroslav Perković, koji je otkazao punomoć klijentu Dragomiru Paroviću.

“U predmetu “Srebrenica” otkazana je punomoć optuženom Dragomiru Paroviću jer su kršena prava okrivljenog, od samog početka istrage i predistražnih radnji, do danas.

Odbio sam da u učestvujem u takvom postupku radi profesionalnog digniteta i nemogućnosti da zaštitim prava klijenta koja su u svom elementarnom sadržaju grubo narušena. Tako da će i ovaj predmet, kao i mnogi predmeti za ratne zločine,biti ispitivani pred objektivnim sudovima.

Na to smo ukazali sudu i tražili njihovo izdvajanje. Kako su ti dokazi suštinski i sadržajno nezakonito pribavljeni dokazi i predstavljaju osnov dokaznog korpusa, a sud ih nije izdvojio, to je kompletan dalji postupak kompromitovan takvim dokazima, a dalje učešće u takvom postupku je potpuno besmisleno, rekao je advokat Perković.

Suđenje je počelo 6. februara čitanjem optužnice Tužilaštva koja tereti osumnjičene da su izvršili ratni zločin protiv civilnog stanovništa 14. jula 1995. godine i da su zajedno sa nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske u halama zemljoradničke zadruge učestvovali u ubistvu više od hiljadu bošnjaka.

Svi optuženi – Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidoslav Vasić, brane se sa slobode.

Prvog dana suđenja, prvooptuženi Nedeljko Milidragović odbio je da iznese svoju odbranu, dok je drugooptuženi Aleksa Golijanin rekao da ne želi da se izjašnjava dok ne vidi koji ga dokazi terete.

Trećeoptuženi Milivoje Batinica, tokom jučerašnjeg ročišta, negirao je svoje učešće u zločinu, tvrdeći da nikada nije bio ni u blizini hangara u selu Kravica, gdje je prema optužnici ubijeno 1.313 bošnjačkih civila.