Globus

Protesti u Francuskoj

Sukob demonstranata sa policijom u Parizu

05/12/2020

Kritičari strahuju da bi u svom sadašnjem obliku zakon mogao narušiti slobodu štampe

Hiljade ljudi širom Francuske danas su protestovale zbog predloženog zakona kojim bi bilo zabranjeno snimanje policajaca.

U Parizu je policija ispalila suzavac na demonstrante koji su ih gađali pirotehničkim sredstvima, flašama i drugim predmetima, a oštetili su i više izloga, te palili automobile parkirane na ulici, javlja Anadolu Agency (AA).

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da su najmanje 22 osobe uhapšene na protestima, a pohvalio je policiju zbog suočavanja s “vrlo nasilnim pojedincima”.

Zakon o bezbjednosti usvojila je Skupština Francuske, a sadrži član 24, koji zabranjuje fotografisanje policije u vršenju dužnosti i širenje tih slika na društvenim mrežama i u štampi. Onima koji prekrše ovaj zakon prijeti jednogodišnja zatvorska kazna i novčana kazna od 45.000 eura.

Kritičari strahuju da bi u svom sadašnjem obliku zakon mogao narušiti slobodu štampe i otežati razotkrivanje policijske brutalnosti. Članovi parlamenta najavili su da će preraditi sporni član zakona

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.