Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvomajski protesti

Sukob policije i demonstranata u Parizu

New Project (7)

Sudionici marša nosili su zaštitne maske u skladu s pravilima te su isticali transparente s natpisima: “Dividende, a ne naknade za nezaposlenost prihod su lijenih ljudi” i “Želimo živjeti, a ne preživljavati”

Hiljade stanovnika Francuske pridružile su se u subotu tradicionalnim prvomajskim protestima širom zemlje unatoč restriktivnim mjerama uvedenim zbog suzbijanja širenja covida-19. Na snazi je policijski sat.

Demonstranti su zahtijevali socijalnu i ekonomsku pravdu te su protestima otvoreno iskazivali protivljenje vladinim planovima koji se odnose na promjene naknada za nezaposlene.

U Parizu i ostalim većim francuskim gradovima – Lyonu, Nantesu, Lilleu i Toulouseu – ukupno je organizirano tristotinjak skupova.

U Parizu, glavnome francuskom gradu, u kojemu je raspoređeno oko 5000 policajaca, ihapšeno je sedamnaest demonstranata.

Nekoliko se demonstranata obučenih u crne majice s kapuljačama sukobilo s policijom. Neki su bacali kamenje ili prevrtali kante za smeće.

Policajci su uzvratili palicama i suzavcem.

Policija je izvijestila da je spriječila pripadnike anarhističkoga Crnog bloka u nakani da formiraju prosvjednu grupu.

U francuskoj prijestonici sindikalistima su se pridružili i članovi pokreta Žuti prsluci, koji su prije tri godine pokrenuli val antivladinih prosvjeda, kao i radnici zaposleni u sektorima teško pogođenim pandemijskim ograničenjima, poput radnika u kulturi.

Sudionici marša nosili su zaštitne maske u skladu s pravilima te su isticali transparente s natpisima: “Dividende, a ne naknade za nezaposlenost prihod su lijenih ljudi” i “Želimo živjeti, a ne preživljavati”.

“Puno novca ide onima koji imaju puno, a manje novca ide onima koji nemaju ništa, što se odražava na plan reforme osiguranja u slučaju gubitka radnog mjesta, koji želimo ukinuti”, rekao je Philippe Martinez, šef sindikata CGT.

Većina demonstracija održana je u mirnom ozračju, premda je policija u Lyonu rastjerala grupu od oko 200 demonstranata koji su bacali petarde, tvitali su iz prefekture Auvergne-Rhone-Alpes.

Prvomajskim događanjima prisustvovali su i vođa francuske ekstremne ljevice Jean-Luc Melenchon i čelnica krajnje desnice Marine Le Pen. Oboje se planiraju kandidirati na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

“Moja je želja da radnička klasa ne strahuje zbog nezaposlenosti i gubitka posla”, rekao je Melenchon, koji je u prosvjedima sudjelovao u Lilleu. Dodao je kako se nada da će se u taj grad idućeg 1. maja vratiti kao predsjednik države.