Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin i Erdogan postigli dogovor o Siriji i Iraku (FOTO)

erdogan putin

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan, je nakon sastanka s predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom, u Ankari izjavio da područje Bliskog istoka u posljednje vrijeme postaje sve osjetjivije i krhkije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nažalost, naš region u posljednje vrijeme postaje sve osjetjiviji. Naprimjer, referendum koji je održan nema nikakav legitimitet u pogledu Ustava Iraka kao i međunarodnog prava”, rekao je Erdogan.

Naglasio je da su Turska i Rusija saglasni po pitanju teritorijalnog integriteta Iraka, ali i Sirije.

“Razgovarali smo i o regionalnim pitanjima, uključujući Irak i Siriju. Saglasni smo po pitanju teritorijalnog integriteta Iraka, ali i Sirije”, kazao je Erdogan.

Dodao je i kako su Turska i Rusija ponovo iskazali odlučnost u cilju postizanja političkog rješenja za sirijski sukob.

“Ponovo smo potvrdili odlučnost da očuvamo zajedničku volju i blisku saradnju kako bismo pronašli političko rješenje za sirijski sukob”, rekao je turski predsjednik.

Putin je u obraćanju novinarima kazao da je bilo teško formirati “zone bez sukoba” u Siriji, dodajući kako su inicijativama i snažnom voljom Erdogana postigli važne uspjehe.

Dodao je i kako je formiranje “zona bez sukoba” dalo značajan doprinos mirovnim pregovorima u Ženevi.

Erdogan je ranije danas u predsjedničkoj palati uz najviše državne počasti dočekao Putina koji je stigao u posjetu Ankari.