Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susret pape Franje s prijateljem homoseksualcem i njegovim dečkom

papa-susret1112

Dan prije nego što će se naći sa sa Kim Davis, službenicom okruga Kentucky i žestokom protivnicom istospolnih brakova u Americi, papa Franjo se sreo sa istopolnim parom, sa svojim dugogodišnjim prijateljem Yayom Grassijem, njegovim dečkom i Grassijevom porodicom. Na internetu se pojavio snimak ovog susreta.

Yayo Grassi i njegov dečko Iwan Bagus, s kojim je vezi 19 godina, sreli su se sa papom u Apostolskoj nuncijaturi u Washingtonu 23. septembra. Papa ga je tri sedmice prije dolaska u Washington pozvao i rekao da želi da se vidi s njim, Grassi je želio da tom prilikom upozna papu sa svojom porodicom.

– Našao se sa mnom i mojim dečkom znajući sam njegov prijatelj i da je moj dečko njegov prijatelj. Nismo pričali o istospolnim brakovima. Ja znam šta on misli o tome – rekao je Grassi.

https://www.youtube.com/watch?v=hF0Qj3tBZSE

Papa Franjo je bio Grassijev učitelj u katoličkoj srednjoj školi u Santa Feu u Argentini od 1964. do 1965. i njih dvojica su od tada prijatelji.

– Moram da kažem da on nije homofobična osoba kao što ljudi misle. Pričali smo o ličnim stvarima, nismo diskutovali ni o čemu posebnom. Običan susret dva stara prijatelja. Mi smo prijatelji već mnogo godina, on zna da sam ja homoseksualac i poštuje mene i mog partnera – istakao je on.

“Nacionalna geografija” je izvjestila da je Grassi pisao papi 2010. godine i kritikovao ga zbog njegovih pogleda na istopolni brak.

“Ti si bio moj vodič, stalno si pomjerao moja gledišta, uobličio si većinu mojih progresivnih pogleda na svijet. Razočaravajuće je čuti takvo nešto od tebe”, dio je pisma koje je pominjao ovaj časopis. Papa je, prema pisanju uglednog magazina, odgovorio na ovo pismo rekavši da su ga njegove riječi dirnule, ali da je stav crkve po tom pitanju fiksan.