Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mjanmar

Suu Kyi osuđena na još sedam godina zatvora

Mijanmar_Suu Kyi

Dobitnica Nobelove nagrade za mir za svoju decenijsku kampanju za demokratiju u Mjanmaru, Suu Kyi je provela veći dio svog političkog života u pritvoru pod vojnim vladama.

Sud u Mjanmaru, pod vojnom upravom, u petak je osudio svrgnutu čelnicu Aung San Su Kyi po pet tačaka optužnice za korupciju, i osudio je na sedam godina zatvora, saopćio je izvor upoznat sa suđenjem, dovršavajući posljednje preostale postupke protiv nje.

Na ročištu održanom iza zatvorenih vrata, Suu Kyi, koja je uhapšena tokom državnog udara u februaru 2021. godine, proglašena je krivom za krivična djela u vezi s iznajmljivanjem i korištenjem helikoptera dok je bila de facto mijanmarska čelnica, rekao je izvor.

Izvor je tražio da ostane anoniman zbog osjetljivosti teme. Portparol vladajuće hunte nije odmah bio dostupan radi komentara.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir za svoju decenijsku kampanju za demokratiju u Mjanmaru, Suu Kyi je provela veći dio svog političkog života u pritvoru pod vojnim vladama.

Presuda od petka dodaje se kaznama od najmanje 26 godina izrečenim od decembra prošle godine. Sudija joj je u petak odredio još sedam godina zatvora.

Za svaku od pet optužbi predviđena je maksimalna kazna od 15 godina.

Zapadne zemlje su odbacile suđenja kao namjeru hunte da zadrži svog najvećeg neprijatelja na odstojanju, u jeku široko rasprostranjenog otpora njenoj vladavini.

Suu Kyi je predvodila Mjanmar pet godina od 2015. tokom decenije provizorne demokratije koja je uslijedila nakon što je vojska okončala svoju 49-godišnju vladavinu, da bi početkom prošle godine vratila kontrolu kako bi spriječila vladu Suu Kyi da započne drugi mandat.

Ona je već osuđena za niz krivičnih djela u proteklih 13 mjeseci, u presudama koje je opisala kao apsurdne.

Prekršaji su uključivali kršenje Covid ograničenja tokom kampanje, nelegalno posjedovanje radio opreme, huškanje protiv vlasti, kršenje zakona o državnim tajnama i pokušaj uticaja na izbornu komisiju zemlje.

Hunta insistira da su optužbe legitimne i da je Suu Kyi, koja je zadržana u zatvoru u glavnom gradu Naypyitawu, dobila odgovarajući postupak od nezavisnog suda.

Vojska je uklonila vladu Suu Kyi s vlasti na osnovu toga što nije riješila navodne nepravilnosti na izborima 2020. godine na kojima je njena stranka ostvarila uvjerljivu pobjedu, prenosi Reuters.