Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dodatne mjere

Svaki putnik koji dolazi u Veliku Britaniju mora u karantin na 10 dana

london

Prema pisanju Guardiana, zbog nedostatka prostora u bolnicama u Londonu neki pacijenti s intenzivne njege preseljeni su u grad Newcastle koji je od Londona udaljen 482 km

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da su poduzete dodatne mjere kako bi spriječili širenje koronavirusa (COVID-19) u zemlji, u okviru kojih će za sve putnike koji dolaze u zemlju biti primjenjivan desetodnevni karantin.

Johnson je, na konferenciji za novinare u Londonu, rekao kako su 12. januara u bolnicama u njegovoj zemlji bile primljene 4.134 osobe, što je dosad najveći broj od početka epidemije.

Napominjući da je Nacionalna zdravstvena služba (NHS) u “vrlo teškoj situaciji”, Johnson je podijelio informaciju da je broj hospitalizacija premašio 37.000 i da je liječenje mnogih oboljelih od raka odgođeno zbog epidemije.

“Od 18. januara obustavit ćemo popis ‘putnih hodnika’. To znači da oni koji dođu u zemlju moraju pokazati negativan COVID-19 test, ne stariji od 72 sata. a potom ulaze u individualni karantin u trajanju od 10 dana nakon ulaska u zemlju. Povećat ćemo sankcije protiv onih koji se ne pridržavaju ovih pravila”, poručio je Johnson.

Navodeći da su vakcinisali više od 3,2 miliona ljudi u zemlji, Johnson je dodao da je vakcinisano 40 posto starijih od 80 godina i onih koji borave u staračkim domovima, dodajući da je taj broj veći od ostalih zemalja u Evropi.

Prema pisanju Guardiana, zbog nedostatka prostora u bolnicama u Londonu neki pacijenti s intenzivne njege preseljeni su u grad Newcastle koji je od Londona udaljen 482 km.

Predsjednica Udruženja bolničkih savjetnika i stručnjaka Claudia Paoloni izjavila je da je vrlo teško prebaciti pacijente stotinama kilometara dalje, ali da okretanje NHS-a takvom rješenju pokazuje ozbiljnost situacije.