Globus

izbori u sad

Sve četiri progresivne demokratske kongresmenke osvojile novi mandat

04/11/2020

Ove četiri političarke, članice grupe "squad", koje su sve nebjelkinje, zalagale su se, između ostalog, za pokretanje akcije zbog klimatskih promjena i osiguravanje zdravstvene zaštite za sve Amerikance

Sve četiri članice progresivne grupe demokratskih kongresmenki osvojile su novi mandat na izborima za Kongres, uključujući Alexandriju Ocasio-Cortez iz New Yorka.

Pored nje, svoja mjesta u Kongresu osigurale su Ilhan Omar iz Minnesote, Ayaana Pressley iz Massachusettsa i Rashida Tlaib iz Michigana, prenosi Tanjug

Ove četiri političarke, članice grupe “squad”, koje su sve nebjelkinje, zalagale su se, između ostalog, za pokretanje akcije zbog klimatskih promjena i osiguravanje zdravstvene zaštite za sve Amerikance.

Guardian navodi da su one često bile na meti rasističkih komentara republikanskog kandidata i aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, koji im se i podsmijevao.

Ocasio-Cortez je rekla da je za nju služenje 14 kongresnom okrugu New Yorka i borba za porodice radničke klase u Kongresu bila najveća čast, privilegija i odgovornost.

“Hvala Bronxu i Queensu što su me ponovo izabrali da budem dio doma, uprkos milionima (dolara) koji su potrošeni protiv nas i što su mi dali povjerenje da ih ponovo predstavljam”, poručila je Ocasio-Cortez.

Amerikanci su danas, uz novog predsjednika, birali članove Predstavničkog doma i 35 članova Senata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.