Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbori u sad

Sve četiri progresivne demokratske kongresmenke osvojile novi mandat

5d2defa1a17d6c6a0a61b774

Ove četiri političarke, članice grupe “squad”, koje su sve nebjelkinje, zalagale su se, između ostalog, za pokretanje akcije zbog klimatskih promjena i osiguravanje zdravstvene zaštite za sve Amerikance

Sve četiri članice progresivne grupe demokratskih kongresmenki osvojile su novi mandat na izborima za Kongres, uključujući Alexandriju Ocasio-Cortez iz New Yorka.

Pored nje, svoja mjesta u Kongresu osigurale su Ilhan Omar iz Minnesote, Ayaana Pressley iz Massachusettsa i Rashida Tlaib iz Michigana, prenosi Tanjug

Ove četiri političarke, članice grupe “squad”, koje su sve nebjelkinje, zalagale su se, između ostalog, za pokretanje akcije zbog klimatskih promjena i osiguravanje zdravstvene zaštite za sve Amerikance.

Guardian navodi da su one često bile na meti rasističkih komentara republikanskog kandidata i aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, koji im se i podsmijevao.

Ocasio-Cortez je rekla da je za nju služenje 14 kongresnom okrugu New Yorka i borba za porodice radničke klase u Kongresu bila najveća čast, privilegija i odgovornost.

“Hvala Bronxu i Queensu što su me ponovo izabrali da budem dio doma, uprkos milionima (dolara) koji su potrošeni protiv nas i što su mi dali povjerenje da ih ponovo predstavljam”, poručila je Ocasio-Cortez.

Amerikanci su danas, uz novog predsjednika, birali članove Predstavničkog doma i 35 članova Senata.