Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kritike za vučića

Sve glasnija upozorenja iz Evrope: Istina je šokantna, izbori u Srbiji su neregularni!

protesti beograd
Foto: Hina/Fena

“Ono što smo vidjeli je kampanja u kojoj je dominirao predsjednik. To nije posao predsjednika”

Dva dana nakon izbora u Srbiju pojedini evropski zvaničnicima nastavljaju s kritikama izbornog procesa.

Šef promatračke misije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Stefan Schennach u gostovanju na N1 televiziji izjavio je kako je istina o izborima u Srbiji „pomalo šokantna“. Ocijenio je da izbori nisu bili pošteni, da se manipuliralo glasovima i da je sve to problem za zemlju koja želi ići demokratskim putem.

Listići iz fotokopirnice

Dodao je da je tokom brojanja glasova video glasačke listiće koji su napravljeni u fotokopirnici, a koji su na sebi imali pečat.

– To treba biti istraženo od strane policije – istaknuo je Schennach.

On se osvrnuo i na ulogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u predizbornoj kampanji:

– Ono što smo vidjeli je kampanja u kojoj je dominirao predsjednik. To nije posao predsjednika. Predsjednik je neutralna osoba koja treba garantirati za zemlju i za sve ljude, ali trenutni predsjednik je upravljao izborima i bio je kandidat na svim razinama.

Izborni proces kritikovala je i evrozasupnica Viola von Cramon, članica promatračke misije Evropskog parlamenta.

“Svjedoci smo slučajeva organiziranog dovođenja birača iz Republike Srpske i zastrašivanja birača. Apsolutno smo očekivali više demokratske standarde od zemlje kandidata za članstvo u EU, koja pregovara o članstvu u EU. Potreban je međunarodni nadzor i puna istraga”, navela je Von Cramon na mreži X.

Prigovori opozicije

Predstavnici opozicione koalicije “Srbija protiv nasilja” predali su Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) brojne prigovore i dokaze o izbornim nepravilnostima, no RIK je sve te prigovore u ponedjeljak odbacio kao neosnovane.

Zbog toga se sinoć protestvovalo ispred zgrade RIK-a u Beogradu.

U Srbiji su u nedjelju održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i općina, uključujući i Beograd.

Za dio opozicije posebno su sporni izbori za beogradsku gradsku vlast. Oporba tvrdi da je oko 40.000 glasača iz bh. entiteta Republika Srpska organizirano dovezeno u nedjelju u srbijansku prijestolnicu kako bi glasovali na tamošnjim izborima.

Nevladina organizacija ProGlas pozvala je u utorak vlasti da zbog uočenih brojnih nepravilnosti ponište izbore u Beogradu.

Prema preliminarnim podacima RIK-a nakon obrađenih 92 posto beogradskih birališta u vodstvo za mjesta u Skupštini grada Beograda je lista ALEKSANDAR VUČIĆ – Beograd ne smije da stane s 39,35 posto glasova, dok je oporbena koalicija „Srbija protiv nasilja“ dobila potporu 34,26 posto glasača.