Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

junački na nenoružane?!

Sve što trebate znati o Lukašenku (i Putinu) sadržano je u današnjoj izjavi bjeloruskog predsjednika

lukasenko putin
FOTO: Screenshot

Bjelorusija je pomogla Moskvi da pokrene svoju potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine, a kasnije je i pristala primiti rusko nuklearno oružje na tlo svoje zemlje

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko poručio je kako je “jedina greška” koju su Rusija i Bjelorusija učinile to “što nisu riješile pitanje (Ukrajine) 2014. ili 2015. godine, kada Ukrajina nije imala vojsku i bila je nespremna”.

Podsjetimo, Rusija je 2014. napala i otela Krim od Ukrajine, dok su borci koje je Kremlj podržavao zauzeli dio teritorija u istočnoj Ukrajini.

Lukašenkovi komentari su izneseni tokom sastanka s čelnicima sigurnosnih agencija Zajednice nezavisnih država, koju čine bivše sovjetske zemlje. Politico piše kako ti komentari sugeriraju da je Lukašenko u potpunosti prihvatio svoju transformaciju u marionetu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Lukašenkov odnos s Putinom prolazio je kroz različite faze. Međutim, nakon što je Kremlj pomogao Lukašenku da riješi problem masovnih uličnih protesta poslije predsjedničkih izbora 2020., bjeloruski predsjednik se obvezao na apsolutnu odanost Putinu.

Bjelorusija je pomogla Moskvi da pokrene svoju potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine, a kasnije je i pristala primiti rusko nuklearno oružje na tlo svoje zemlje. Lukašenko tvrdi kako je znao da će Rusi pokrenuti invaziju.

“Da rat nije počeo prošle godine, počeo bi sutra, ali s lošijim uslovima za Rusiju i Bjelorusiju”, dodao je.

“Jedina greška koju smo vjerovatno napravili je što nismo riješili ovo pitanje 2014.-2015., kada Ukrajina nije imala vojsku. Htjeli smo to riješiti mirnim putem. Oni su, međutim, iskoristili ovo vrijeme za razvoj oružanih snaga spremnih za borbu”, zaključio je.

Očito je