Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nova briga za srbiju

Sve više glasova u Ukrajini za priznanje Kosova, oglasio se Vučić

Aleksandar Vučić
Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
Aleksandar Vučić

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač saopštio je 8. avgusta da sve više glasova u ukrajinskom društvu podržava priznanje nezavisnosti Kosova, kao i da u ukrajinskom parlamentu postoji određeni broj poslanika – pristalica ideje o mogućem priznanju.

Tolkač ipak navodi da stav Ukrajine o priznanju ostaje nepromijenjen jer pitanje “formiranja i sprovođenja vanjske politike u skladu sa ukrajinskim zakonodavstvom pripada predsjedniku Ukrajine”.

Ukrajina, inače, nije priznala nezavisnost Kosova proglašenu 2008. godine.

Ovaj komentar Tolkača dolazi nakon što su u medijima u Srbiji objavljeni dijelovi intervjua sa Oleksandrom Merežkom, predsjednikom Odbora za spoljne poslove Vrhovne rade Ukrajine.

Oleksandr Merežko rekao je 7. avgusta za T7, prema pisanju medija u Srbiji, da se u Kijevu razgovara o priznavanju Kosova.

Oglasio se Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ako Ukrajina prizna nezavisnost Kosova u jednom danu bi “izgubila sve što je imala u svojim rukama”.

On je naveo da bi Ukrajina “izgubila kompletan politički kredibilitet u jednom danu”.

“Kako poslije toga Ukrajina može da kaže da se drži međunarodnog javnog prava. Uvjeren sam da taj adut Zelenski neće da baci iz ruku”, poručio je Vučić.

Ukrajina se nalazi pod ruskom agresijom od februara 2022. Rusija je 2014. anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim.

Vučić je dodao da je Ukrajina prijateljska zemlja Srbiji i da nije bilo problema u odnosima sa tom zemljom.