epidemija se širi

Sve više mrtvih od korona virusa, zaraženih je na hiljade: Hoće li cijela Kina biti karantena?

korona

Američki dužnosnici saopćili su da Bijela kuća razmatra suspendiranje letova u Kinu kao drastičnu mjeru kojom će pokušati pod kontrolu staviti širenje virusa

Broj smrtnih slučajeva od novog koronavirusa u Kini naglo se povećao na 132 u srijedu, s gotovo 1.500 novozaraženih, a dužnosnici Japana saopćili su da su evakuirali svoje državljane iz Wuhana, grada u centralnoj Kini, koji je epicentar epidemije.

Avion s 206 državljana Japana koji su evakuirani iz Wuhana stigao je na tokijski aerodrom Haneda u srijedu, a planirani su dodatni letovi.

Nekoliko zemalja pokušava evakuirati svoje građane iz tog grada, a američki čarter avion poletio je iz Wuhana u srijedu, no nije jasno ko je bio u avionu.

Američki dužnosnici saopćili su da Bijela kuća razmatra suspendiranje letova u Kinu kao drastičnu mjeru kojom će pokušati pod kontrolu staviti širenje virusa.

– Sve mogućnosti za sprečavanje širenjem tog virusa moraju biti na stolu, uključujući ograničenja putovanja – pojasnio je ministar zdravstva Sjedinjenih Američkih Država Alex Azar.

Bijela kuća svakodnevno održava sastanke o epidemiji i nadgledanju letove na relaciji Kina – SAD kao najvjerovatniju mogućnost širenja korona virusa, tvrde izvori upoznati s tim pitanjem, iako je za sada odlučeno da se ne obustave letovi.

Visoki dužnosnik administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa potvrdio je da od aviokompanija nije zatraženo da obustave letove.

Strah od širenja virusa već su navele neke svjetske aviokompanije da smanje broj letova do Kine kako bi ograničili putovanje u zemlju, javlja Reuters.

Australija je najavila da će pomoći nekim građanima da napuste Hubei i staviti ih u karantenu.

Zabilježeni su novi slučajevi širom svijeta, uključujući Njemačku, gdje su četiri osobe iz iste kompanije zaražene i oni su jedan od prvih zabilježenih slučajeva prenošenja virusa s osobe na osobu izvan Kine.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija saopćila je da se broj smrtnih slučajeva od korona virusa povećao na 132, gotovo svi smrtni slučajevi dogodili su se u provinciji Hubei koja je pod karantenom, a broj oboljelih također je porastao za 1.459 i sada je 5.974 zaraženih osoba.

Broj slučajeva u Kini sada premašuje brojku od 5.327 osoba koje su zaražene tim akutnim respiratornim sindromom, koji podsjeća na SARS koji je u periodu od 2002. do 2003. godine ubio oko 800 ljudi širom svijeta.

Iako neki stručnjaci vjeruju da novi soj korona virusa nije tako smrtonosan kao SARS, on je izazvao alarm jer se brzo širi, a ključne stavke o njemu još su nepoznate poput toga da li je zarazan prije nego što se simptomi pojave.

Wuhan radi na izgradnji bolnice u kojoj će biti smješteni oboljeli i koja će imati kapacitet od hiljadu kreveta. Ta bolnica trebala bi biti završena do 3. februara, a kapacitet druge bolnice trebao bi biti proširen s 1.300 na 1.600 kreveta.