Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amnesty International

Sve zbog cijene goriva: Tokom protesta u Iranu ubijeno najmanje 208 ljudi

Iran-protesti_zrtve_AA

Iz Amnesty International su naglasili da je najveći broj smrtnih slučajeva zabilježen u gradu Shahriar u provinciji Teheran

Najmanje 208 ljudi ubijeno je tokom protesta u Iranu, koji su izbili prošlog mjeseca zbog odluke Vlade da poveća cijene goriva, objavio je u ponedjeljak Amnesty International (AI).

“Ovaj šokantna broj mrtvih pokazuje sramotno nepoštovanje ljudskog života od iranskih vlasti“, rekao je Philip Luther, direktor istraživanja Amnesty Internationala za Bliski istok i sjevernu Afriku, te pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne:

“Oni koji su odgovorni za ovakav krvavi obračun sa demonstrantima moraju odgovarati za svoje postupke“.

Iz Amnesty International su naglasili da je najveći broj smrtnih slučajeva zabilježen u gradu Shahriar u provinciji Teheran.

Prema izvještaju organizacije za zaštitu ljudskih prava, iranske vlasti su porodicama žrtava zaprijetili da ne smiju govoriti za medije, te im je zabranjeno da sahrane stradale. Iz AI-a su istakli da se strahuje da bi broj mrtvih mogao porasti.

Iran smatra nevjerovatnim podatke međunarodnih organizacija o ubijenima u nedavnim incidentima na demonstracijama.

Ekonomska situacija u Iranu otežana je nakon američkih sankcija, a stanovništvo je, nakon što je najavljeno značajno poskupljenje goriva, 15. novembra u mnogim gradovima izašlo na ulice. Tokom demonstracija je nanesena značajna šteta na mnogim objektima.

Iako nema zvaničnih podataka, novinska agencija Fars je objavila da je uhapšeno više od 1.000 demonstranata.