Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Irak

Švedska ambasada u Bagdadu rano jutros zapaljena tokom demonstracija

bagdad svedska ambasada
Foto: Screenshot/ YouTube

U Bagdadu je nekoliko kamiona civilne odbrane na licu mjesta kako bi ugasili požar. Policija uz vodene topove i električnim pendrecima protjeruju demonstrante, koji odgovaraju bacanjem kamenica

Švedska ambasada u Bagdadu zapaljena je rano jutros tokom demonstracija koje su organizovale pristalice vjerskog vođe Muqtada al-Sadr, javila je agencija France-Presse na licu mjesta i dodala da se incident dogodio uoči protesta u Švedskoj gdje je planirano spaljivanje kopije Kur'ana.

Dim se diže iz zgrade švedske ambasade, dok su ispred raspoređene policijske snage koje vodenim topovima protjeruju nekoliko desetina demonstranata.

Švedsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je osoblje ambasade bezbjedno. “Svjesni smo situacije. Osoblje naše ambasade je bezbjedno i ministarstvo je u redovnom kontaktu sa njima”, navelo je švedsko ministarstvo.

U Bagdadu je nekoliko kamiona civilne odbrane na licu mjesta kako bi ugasili požar. Policija uz vodene topove i električnim pendrecima protjeruju demonstrante, koji odgovaraju bacanjem kamenica, dodao je France-Presse.

Tokom noći, neki demonstranti u blizini švedske ambasade mahali su kopijama Kur'ana, drugi portretima Mohameda al-Sadra, uticajnog šiitskog vjerskog sveštenika i oca Moktade Sadra.

Upad na ambasadu u Bagdadu uslijedio je pošto je švedska policija odobrila za danas skup u Stockholmu. Organizator je iračka izbjeglica u Švedskoj Salvan Momika, koji planira da zapali kopiju Kur'ana, kao i iračku zastavu ispred ambasade Iraka. Iračko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je rano jutros paljenje švedske ambasade u Bagdadu, pozivajući snage bezbjednosti da otvore “hitnu istragu”.

“Iračka vlada je naložila nadležnim bezbjednosnim službama da sprovedu hitnu istragu i preduzmu sve neophodne mjere da se rasvijetle okolnosti incidenta i identifikuju počinioci kako bi bili privedeni pravdi”, navodi se u saopštenju.

Salvan Momika već je spalio nekoliko stranica kopije Kurana 28. juna ispred najveće džamije u Stockholmu tokom Kurban-bajrama, praznika koji slave muslimani širom svijeta.

Taj incident naveo je pristalice vjerskog vođe i političara Moktade Sadra da upadnu u švedsku ambasadu u Bagdadu 29. juna. Ušli su i ostali tamo nekoliko minuta prije nego što su izašli.