Objavila Vlada

Švedska će povećati budžet za vojsku zbog rata u Ukrajini

magdalena andersson fena

Skandinavska zemlja, koja je tokom Hladnog rata do četiri posto svog ekonomskog učinka izdvajala za odbranu, drastično je smanjila svoju potrošnju tokom 1990-ih i ranih 2000-ih, na oko jedan posto

Švedska vlada objavila je danas planove za veliko povećanje vojne potrošnje na dva posto BDP-a “što je prije moguće”, navodeći prijetnju sigurnosti od ruskog rata u Ukrajini.

Švedska, koja je okončala desetljeća rezanja troškova za odbranu nakon moskovske aneksije Krima 2014., rekla je da se nada da će postići svoj cilj u roku od jednog desetljeća, ali nije navela tačan datum.

– Nadamo se da ćemo to dostići što je prije moguće – rekla je švedska premijerka Magdalena Andersson novinarima, javlja AFP.

Skandinavska zemlja, koja je tokom Hladnog rata do četiri posto svog ekonomskog učinka izdvajala za odbranu, drastično je smanjila svoju potrošnju tokom 1990-ih i ranih 2000-ih, na oko jedan posto.

– Rat u Evropi će uticati na švedski narod. Moramo nastaviti jačati odbrambenu sposobnost Švedske. Sigurnosna situacija u blizini Švedske s vremenom se pogoršala. Ruski napad na Ukrajinu to dodatno pogoršava – rekla je Andersson.

Andersson je također izjavila da će se broj mladih pozvanih na obavezni vojni rok, koji je ponovno uveden 2017., povećati.

Očekuje se da će desničarska opozicija taj plan odobriti u parlamentu.